Gå till innehåll
Logotype

Startar: 10/12 00:00

Slutar: 10/12 00:00

Diggins var överlägsen när Sverige vallade bort sig

Världscupledande amerikanskan Jessie Diggins var helt överlägsen när damernas millopp i fristil avgjordes på Östersunds skidstadion. Diggins var snabbast redan vid den första mellantiden efter drygt två kilometer och ingen av hennes konkurrenter kunde sedan matcha hennes tider. I mål var hon 23 sekunder före tvåan, norskan Heidi Weng och trean Victoria Carl var ytterligare sex sekunder efter.

Förväntningarna var stora på det svenska laget inför damernas millopp. Men hemmaåkarna spelade andrafiolen den här eftermiddagen; Ebba Andersson och Emma Ribom slog sig in på 10-bästalistan som nia och tia.

Anledningen till den bleka insatsen?

- Inget att spekulera om, det var skidorna. Men varför dom inte fungerade för tjejerna den här dagen vet vi inte, sa vallachefen Anders Svanebo direkt efter loppet.

Favorittippade Ebba Andersson efter sin niondeplats:

- Just nu är jag mest förbannad!

10-kilometersloppet blev nu en uppvisning av Jessie Diggins. Amerikanskan var på sprudlande humör redan innan start och såg sedan ut att trivas alldeles utmärkt i ÖSK-terrängen. Hon öppnade snabbast av alla och ingen kunde hänga med i hennes framfart, den här gången heller. Diggis vann ju även milloppet i Gällivare förra helgen.

- Det känns bara så fantastiskt. Jag fick en sådan boost av grabbarnas genombrott i går och så gillar jag den här banan i Östersund, sa Jessie Diggins efter loppet.

För Norge var Heidi Wengs andraplats en stor framgång. Weng utmanade Diggins under första halvan av loppet men kunde inte hålla amerikanskans fart in mot mål och blev distanserad med 23 sekunder. Trean Victoria Carl från Tyskland, som nu tog sin första pallplacering, var slagen med ytterligare sex sekunder.

Närmast prispallen var fransyskan Flora Dolci som nu gjorde sitt livs lopp och belönades med en fjärdeplats, femma var amerikanskan Rosie Brennan och på sjätteplats noterade Frankrike ytterligare en framgång genom Delphine Claudel.

Den svenska insatsen var alltså en missräkning den här gången. Ebba Andersson kom nia, slagen med dryga minuten av Jessie Diggins, och Ebba Ribom tia. Linn Svahn var 13:e medan Moa Ilar, segrare i premiären i finska Ruka, kom i mål på 18:e plats, slagen med nästan en och en halv minut av Diggins. Frida Karlsson kom på 23:e plats.