Gå till innehåll
Logotype

Hållbarhet

Vi tänker på nästa generation

Som återkommande arrangör av internationella tävlingar i skidskytte i Östersund så är det en självklarhet för oss att arbeta med hållbarhetsfrågor. Vårt arbete granskas av en oberoende part och vi är internationellt certifierade (ISO 20121:2012) för ”Hållbart evenemang”. Vi var det första skidskyttemästerskapet i världen som blev miljödiplomerade, kanske det är så än idag. Vårt certifikat gäller även världscupen i längdskidor. Vår certifiering inom evenemang hittar du här. Pdf, 175 kB.

Vi vill att även kommande generationer ska kunna njuta av vintern och fantastiska tävlingar på skidskyttestadion. Vi är allvarligt oroade över att Östersund är en av de städer i Europa där medeltemperaturen har höjts allra mest de senaste 100 åren.

Hållbarhet i alla led är viktigt för oss och vi vet att det är viktigt för såväl tävlande, publik och funktionärer. Vi tror på att alla de som är intresserade av vintersporter tillsammans kan hjälpas åt att nå vårt gemensamma mål. Alla våra funktionärer är också bärare av vårt hållbarhetsarbete oavsett om man har uppgifter som biljettmottagare, ackrediteringsvakt, pistmaskinsförare eller kock.

Inför VM-tävlingarna 2019 introducerade vi målet ”ett fossilfritt VM” och i den andan fortsätter vi. Vi strävar att orsaka lägre utsläpp år från år och vi mäter utsläppen och redovisar dessa enligt en särskild modell till Internationella Skidskytteförbundet, det gör alla arrangörsorter och på så sätt sporras vi till att bli bättre.

Väl inne på arenan har vi ett insamlingssystem för avfallet som du känner igen hemifrån, om du sorterar enligt text och bild på kärlen så bidrar du till lägre utsläpp och sparsamhet med resurserna.

Du som besökare kan enkelt bidra till lägre klimatpåverkan.

Kan du gå, cykla eller ta bussen till tävlingarna så är det toppen. Tar du bilen ser vi gärna att du samåker, är ni fler än två i bilen så parkerar du gratis. Vi försöker också få en bild över de utsläpp som vår publiks transporter ger upphov till, därför kommer våra trevliga parkeringsvärdar att stickprovsvis fråga er hur långt ni har åkt för att komma hit.

Du vet väl också att vi har gratis matarbuss till och från tävlingarna alla lördagar och söndagar (första tur 2 timmar innan tävlingsstart och går sedan kontinuerligt) vilka utgår från Kyrkgatan nedom busstorget. Onsdag, torsdag och fredag åker du gratis mot uppvisad arenabiljett på såväl stads- som hela länstrafikens bussnät. Stadsbuss nr 14, avstigning ICA Maxi, går med förstärkta turer enligt ordinarie tidtabell.

Och för dig som undrar: -Ja, vårt fantastiska landslag är med i vårt hållbarhetsarbete, de mäter sina avtryck och utsläpp och är lika taggade på att nå bra resultat där som på skjutvallen.

Vill du veta mer? Klicka på ”Funktionärer > Hållbarhet” på denna sidas meny så finner du en utförligare hållbarhetstext.