Gå till innehåll
Logotype

Hållbarhet

Vi tänker på nästa generation

Som återkommande arrangör av internationella tävlingar i skidskytte i Östersund så är det en självklarhet för oss att arbeta med hållbarhetsfrågor. Vårt arbete granskas av en oberoende part och vi är internationellt certifierade (ISO 20121:2012) för ”Hållbart evenemang”. Vi var det första skidskyttemästerskapet i världen som blev miljödiplomerade, kanske det är så än idag.

Vi vill att även kommande generationer ska kunna njuta av vintern och fantastiska tävlingar på skidskyttestadion. Vi är allvarligt oroade över att Östersund är en av de städer i Europa där medeltemperaturen har höjts allra mest de senaste 100 åren.

Hållbarhet i alla led är viktigt för oss och vi vet att det är viktigt för såväl tävlande, publik och funktionärer. Vi tror på att alla de som är intresserade av vintersporter tillsammans kan hjälpas åt att nå vårt gemensamma mål. Alla våra funktionärer är också bärare av vårt hållbarhetsarbete oavsett om man har uppgifter som biljettmottagare, ackrediteringsvakt, pistmaskinsförare eller kock.

Inför VM-tävlingarna 2019 introducerade vi målet ”ett fossilfritt VM” och i den andan fortsätter vi. Vi strävar att orsaka lägre utsläpp år från år och vi mäter utsläppen och redovisar dessa enligt en särskild modell till Internationella Skidskytteförbundet, det gör alla arrangörsorter och på så sätt sporras vi till att bli bättre.

Du som besökare kan enkelt bidra

Kan du gå, cykla eller ta bussen till tävlingarna så är det toppen. Tar du bilen ser vi gärna att du samåker, är ni minst tre i bilen så parkerar du gratis. Vi försöker också få en bild över de utsläpp som vår publiks transporter ger upphov till, därför kommer våra trevliga parkeringsvärdar att stickprovsvis fråga er hur långt ni har åkt för att komma hit.

Väl inne på arenan har vi ett insamlingssystem för avfallet som du känner igen hemifrån, om du sorterar enligt text och bild på kärlen så bidrar du till lägre utsläpp och sparsamhet med resurserna.