Gå till innehåll
Logotype

Startar: 17/03 00:00

Slutar: 17/03 00:00

Publiken i Östersund

Foto: Julius Kinnunen

Tack för allt och välkomna tillbaka!

En sol som värmde kalla näsor, nervkittlande tävlingar och en entusiastisk publik sammanfattar väl den gångna helgens Världscuptävlingar i Östersund. Det stora utropstecknet är folkfesten med över 20,000 åskådare under de tre tävlingsdagarna.

När Sverige tilldelades en världscupvecka i mars månad öppnades möjligheten för Östersund att visa upp sin bästa sida. Förhoppningarna var att vårvintern skulle göra sitt intåg med en värmande vårsol och en publik som längtat till ljusa varma dagar efter en lång, mörk midvinter. Efter många månaders planering och omfattande förberedelser var det äntligen dags att välkomna skidskyttevärlden till Östersund. Och svaret vet vi nu, förhoppningarna besannades med råge.

Årets publik var väldigt entusiastisk och skapade en feststämning väl i nivå med det som kan upplevas i Mellaneuropa. Supportergrupperna tog plats tidigt och redan tre timmar före start byggdes stämningen upp för att kulminera när första åkare släpptes iväg. Närmare 10 000 åskådare från över 16 nationer lyfte taket och skapade en oförglömlig upplevelse under lördagen, vilket med råge är rekord för en världscup i Östersund.

På typiskt skidskyttevis hejades alla aktiva fram, oavsett nation och placering. Atmosfären var obeskrivlig när åkarna förberedde sig på skjutvallen.

Publikuppvärmarna, fick åskådarna med på noterna bland annat genom att införa en 31: a skjutbana och en förevisning av vad skidskytte och en toalettpappersrulle har gemensamt. Ja, det händer en hel del spännande saker en solig dag på en skidskyttearena. Allt kretsade inte bara kring de svarta, eller snarare vita, målen. På söndagskvällen lämnade åskådarna stadionområdet med ett leende och en eller två nya bekantskaper vid sin sida.

Utan er fantastiska fans hade en världscup av den här storleken inte varit möjlig och vi arrangörer hoppas att ni åskådare kommer tillbaka till oss. Förhoppningsvis redan till vintern med en längtan över att uppleva skidskyttepulsen igen. På Skjutvallen, i Spåret och hos Publiken.

Åkare från 28 nationer deltog under helgen och från deras håll får världscupen i Östersund ett strålande bra betyg. Bakom kulisserna fanns 700 funktionärer som tillsammans skapade förutsättningar för fina tävlingar, tv-produktioner och för att publiken skulle trivas. Många funktionärer representerar olika idrottsföreningar som genom sitt arbete förbättrar möjligheterna för ungdomsidrotten i länet. Utöver glädje förmedlar våra funktionärer en stolthet över vad vi tillsammans åstadkommit.

Vi hoppas att vi ses igen under Världscupen 26 november – 3 december, då med glögg, pepparkakor och nya förutsättningar att bjuda på samma fest som den vi nu stänger dörren till!