Samarbeten bakom en lyckad säsongsstart i Östersund

Östersund stod som värd för Världscuppremiären i Skidskytte i slutet av november. Ett evenemang där vi återigen fick träffa publiken på läktarna.

34 länder deltog under tävlingarna som lockade till publikfest på Östersunds Skidstadion. De svenska åkarna bjöd på stor underhållning och guldkantade resultat. Summeringen är sex pallplatser till Sverige och över 20,000 besökare under de fem tävlingsdagarna.

– Vi kan se tillbaka på en fantastisk start på säsongen både sportsligt och evenemangsmässigt. Höstens ovissa förberedelser som vi hade att förhålla oss till under rådande pandemi gjorde att det var ett extra intensivt arbete in i det sista. Hela Världscuporganisationen har gjort ett fantastiskt jobb och den insatsen är det som leder fram till den här succén, säger Rikard Grip Generalsekreterare för Svenska Skidskytteförbundet.

Han fortsätter:

– Stödet från alla partners, både lokala och nationella har varit enormt viktigt för oss. Och känslan av att alla längtat efter ett publikt skidskytteevenemang med möjlighet att få heja fram våra skidskyttehjältar har burit oss framåt. Jag vill särskilt rikta ett varmt tack till Östersunds kommun, Destination Östersund och Storsjöyran som hjälpte oss att skapa festen och stämningen! Samt till Region Jämtland Härjedalen som har hjälpt till i arbetet under pågående pandemi.

Östersund har stått som värd för Världscuppremiären i skidskytte under många år och denna gång märktes ett större intresse än tidigare, med fullbokade hotell och ett stort tryck på biljettförsäljningen. Något som det Internationella Skidskytteförbundet har sett som Östersunds utvecklingsområde tidigare.

– Det var viktigt för Östersund att vi kunde visa att vi verkligen gillar att ha Världscupen i skidskytte hos oss. Och jag tror att det gick fram, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Östersunds kommun och Destinationsbolaget tillsammans med Storsjöyran genomförde en folkfest med ljustema på stan i samband med världscupinvigningen, och både handel och hotell kunde se att detta var rätt väg att gå, och något att bygga vidare på under kommande år.

-Folkfest på stan, fulla läktare och sportsliga framgångar, bättre kunde det inte bli. Skidskytteorganisationen, kommunen och besöksnäringen har hittat en ny nivå på samarbete, och det gör mig mycket glad. Östersund behöver sina event mer än någonsin efter pandemin, och skidskyttet är en hörnsten i den framtidsstrategin, säger Bosse Svensson.

Destination Östersund som bidrog stort i samarbetet för att skapa skidskyttefesten är även de nöjda med det resultat som evenemanget gav:

– Det var glädjande och välkommet att vi återigen kunde hälsa både aktiva och publik välkomna tillbaka till Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund.  Och vilken fest det blev, med fina svenska framgångar och ett rejält tryck på läktaren.
Han fortsätter:

– Östersund är oerhört beroende av våra stora evenemang, de har stor ekonomisk och identitetsstärkande betydelse för hela stan. Det har varit tuffa månader för många i besöksnäringen och att nu skidskyttet var tillbaka gav ett stort kommersiellt värde i form av direktekonomiska effekter. Dessutom är världscupen i skidskytte en viktig del av marknadsföringen av Östersund, tack vare TV-sändningarna. I år fick vi ju även till en kamera på Gustavsbergsbacken som filmade över stan. Det bidrar till bilden av Östersund som en stad nära naturen som kan ge oss både nationella och internationella gäster.

Nu lämnar vi snart ett 2021 år bakom oss och ser fram emot vad 2022 kan erbjuda. Någon säsongsstart för världscupen kommer vi inte att se i Sverige, istället kommer Östersund att stå som värd för säsongsavslutningen i mars 2023. Men först ser vi fram emot detta OS-år där de fina svenska resultaten i säsongsinledningen bådar gott.