Röiseland gav sig själv en tidig födelsedagspresent

Marte Olsbu Röiseland från Norge gav sig själv en tidig födelsedagspresent (fyller 31 på tisdag) då hon vann damernas jaktstart på lördagseftermiddagen.

Det var Röiselands tionde seger i världscupen, den första den här vintern. På prispallen fick hon sällskap av fransyskorna Anais Bescond och Anais Chevalier-Bouchet.

Marte Olsbu Röiseland, totaltvåa bakom Tiril Eckhoff förra säsongen, har visat bäst form av norskorna under världscupens öppningstävlingar här i Östersund. Hon inledde med en tiondelplats i distanstävlingen, var trea i den första sprinten och i torsdagens sprinttävling blev hon tolva, 48 sekunder bakom vinnande Lisa Theresa Hauser från Österrike.

Det gav ett tufft utgångsläge i dagens jaktstart.

Men felfritt skytte i de två liggande serierna tog Röiseland mot täten, en straffrunda i första ståserien grusade förhoppningarna något men en felfri sista liggserie gav Röiseland på nytt chansen. Norskan gick ut på spurtvarvet som trea bakom Chevalier-Bouchet och Lisa Theresa Hauser men hade bästa krafterna kvar och avgjorde ute i spåret i god tid innan målgång.

I mål var marginalen till tvåan Anais Bescond nästan fem sekunder, Chevalier-Bouchet var slagen med ytterligare ett par sekunder. Fyra var Lisa Theresa Hauser som trots felfritt skytte inte riktigt hängde med i åkningen den här eftermiddagen.

Systrarna Hanna (gick ut som elfte åkare) och Elvira Öberg (ut som tvåa) var med matchen i den här ytterst rafflande tävlingen ända fram till den sista ståserien, Men Hanna brände sitt näst sista skott, Elvira sitt sista och de fick nu kämpa med varandra om sjätteplatsen istället för prispallen där storasyster Hanna var dryga sekunden före Elvira i mål.

Båda systrarna visade fortsatt utmärkt åkform men tre (Hanna) respektive fyra (Elvira) bommar blev ett missat skott för mycket den här dagen.

Agne Svärd