Krönikan: Sämre skytte stal godbitarna För en entusiastisk publik

Precis som under premiärlördagen var det skyttet som brast för svenskarna och som gjorde den stora publiken då systrarna Elvira och Öberg föll tillbaka i damernas jaktstart och Peppe Femling grusade svenska pallförhoppningar redan på stafettens startsträcka.

Man kan fundera om svenskarna påverkades av det stora publiktrycket.

Elvira var snabbt ifatt ledande Österrikes Lisa Theresa Hauser och systern Hanna hade också åkt upp från sin elfte plats. Elvira gick loss före första stående och verkade ha ambitionen att skaffa sig utrymme för att ta en straffrunda om så behövdes. Men det blev två och det var för mycket.

Med ytterligare två, en i första och en i sista skyttet, hade hon fyra rundor medan de fyra första hade sammanlagt två rundor på hela loppet, därav två som sköt felfritt. Noterar vi att sexan Hanna med tre rundor bara var 22,2 sekunder från seger och att Elvira med ytterligare en runda bara var sekunden sämre kan man ju räkna ut vad färre 25-sekundersrundor betytt…

Elvira var inte ens snabbast i spåret. Det var fransyskan Justine Braisaz Bouchet som dock hade fem rundor och bara blev 15:e. Hon åkte 16 sekunder snabbare än Elvira och 20 sekunder snabbare än Hanna. Differensen mellan systrar var den minsta på fyra tävlingar i Östersund. Hanna var totalt sett skjutsnabbast av alla. Sista stående på 18 sekunder finns det inte många som klarar!

Fem svenskor startade. Mona Brorsson avancerade två placeringar till 18:e, men hade tre missar. Linn Persson föll tillbaka från sjunde till 26:e plats efter fyra missar.

Linn startar söndagen stafett, Mona tar andra sträckan, Elvira tar tredje och Hanna fjärde sträckan. Kanske var det lördagens spurtduell som avgjorde startordningen.

Skjuter de bättre kan det bli seger. På lördagen hade kvartetten 14 sextraskott mot konkurrentlagen Norges sju och Frankrikes tio.  För Norge var Marte Olsbu Röiselands seger ett välkommet formbesked. Tiril Ekhoff har en bit kvar.

På herrsidan kunde ingen rubba Norge, trots att Svein Guttorm Bakken ersatte Sturla Holm Laegreid på startsträckan. Han vann sin sträcka, liksom Johannes Thingnes Bö tog tredje. Bara fyra extraskott vittnar om bra skytte. Frankrike behövde det dubbla och vara elva sekunder efter totalt. Ryssland kostade på sig en straffrunda, men blev trea före Tyskland.

Sverige föll bort redan i starten då Peppe Femling drog på sig en straffrunda och sammanlagt fyra extraskott. Sverige var nere på 23:e plats. Jesper Nelin tog in två placeringar, men var så pass bra som 12:a på sträckan. Mest avancerade Martin Ponsiluoma, från 21:a till 10:e plats. Sebastian Samuelsson kunde ha nöjt sig med att tänka på sin ledarposition i söndagens jaktstart, men gav väl nästan allt. Han åkte snabbast av alla, var, liksom Martin, fyra på sträckan och avancerade till sjunde plats med Belarus mindre än halvminuten framför. Martin släppte bara åtta  (till Johannes Thingnes Bö) och Jesper 18 sekunder i åktid mot den bäste på sträckan.

Den stora publiken uppskattade nog svenskarnas kämpainsatser trots ett hopplöst läge. Det bådar gott inför söndagens jaktstart.

Thord Eric Nilsson