JT Bö avgjorde stafetten när Norge ledde från start till mål

Norges herrar har haft en utmärkt start i världscupen.

Och i eftermiddagens stafett gjorde norrmännen inte många misstag. Sivert Bakken och Tarjei Bö lade grunden, Johannes Thingnes Bö avgjorde på tredje sträckan och Vetle Sjåstad Christiansen förvaltade det försprång han fått på bästa sätt.

Marginalen till tvåan Frankrike var visserligen bara drygt elva sekunder men fransmännen sågs aldrig med segerchans. Trea blev Ryssland.

Nye Sivert Bakken förvaltade förtroendet att köra den första sträckan på bästa sätt. Felfritt skytte gav honom alla möjligheter att lägga grunden till en bra stafett och han kunde lämna över till Tarjei Bö i ledningen strax före Tyskland och Frankrike.

Även storebror Bö skötte korten på bästa sätt. Med bara ett extraskott kunde Norge behålla kommandot även efter den andra sträckan. Nu var överraskningen Ukraina närmast efter vid växlingen medan Emelien Jacquelin hade bränt Frankrikes segermöjligheter med svagt skytte, fem extraskott.

Avgörandet föll på den tredje sträckan. Johannes Thingnes Bö skruvade upp farten i spåret, ingen kunde följa och dessutom var han omutlig på skjutvallen med tio raka träff. Ryssland var närmast men drygt 20 sekunder efter.

Vetle Sjåstad Christansen tvingades visserligen använda tre extraskott på den sista sträckan men det hade ingen betydelse när svåraste utmanaren Rysslands Latypov trasslade till det i sitt stående skytte och tvingades till en straffrunda. Ryssland blev nu trea, passerad av Frankrike där Quentin Fillon Maillet stod för en stark slutrunda, dock utan att kunna utmana norrmännen om segern.

Sverige då? Peppe Femling sköt ner laget i köstriden redan i det inledande liggskyttet som slutade med en straffrunda. Jesper Nelin sköt också dåligt och efter halva tävlingen låg Sverige på 21:a plats, drygt två minuter från täten efter nio bomskott och en straffrunda. Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson hade heller inte sina bästa dagar på skjutvallen, tre bom vardera, men deras fina skidåking förde i alla fall upp Sverige till en slutlig sjundeplats.

Agne Svärd