Krönika: Sebastians investering har redan gett bra utdelning

I stället för köldstopp blev torsdagens världscuptävlingar en ny svensk succé. Sebastian Samuelsson vann andra raka och Elvira Öbergs snabbhet i spåret gav utdelning form av en silverplats.

Än en gång var duon, so ligger etta respektive tvåa i världscupen,  snabbast av alla.  Elvira krossade allt motstånd och blev tvåa trots två missar.

Samma sak gäller Sebastian som verkligen fått utdelning på sin satsning med eget rullband. Den satsning lär ha kostat en och en halv miljon. Säkert har han haft stor sponsorhjälp. Annars kan man säga att investeringen redan gett en bra ”amortering”. Två segrar i följd har bara i prispengar get 300 000 kronor.  Det kommer mera.

Efter fjolåret var Johannes Thingnes Bö suverän etta i skidskyttarnas längdranking. Redan nu är fjolårsnian Sebastian uppe på den platsen och avståndet till nämaste är rätt klart. Martin Ponsiluoma var före Sebastian ifjol och lovar nu ta upp kampen mot lagkompisen.

Elvira hade ungefär samma ranking från en lista där Tiril Ekhoff var etta.  Just nu är rollerna ombytta och marginalera stora.

Vi skall dock inte gömma att svenskarna visade fin form i fjolårets start och att det svängde en del senare.  Så kan det bli även nu. Marginalerna kan krympa.

Normalt är sprintloppen även grunden på en jaktstart. För damernas del år den på lördag. För herrarna på söndag. Håller de våra stilen kan torsdagsloppen bli dubbelpremierade. På damsidan kan, utöver Elvira, även Hanna Öberg och Linn Persson har en pallchans.

Bland herrarna bör Sebastian ha bra chans att hålla undan och har ju fem varv att utnyttja sin åkstyrka om skyttet skulle fallera.  Martin Ponsiluoma får gärna lyfta motsvarande det han gjorde i dag.

Jaktstarterna blir riktig publiknummer. Men frågan är om inte stafetterna blir mer rafflande.  Herrarna kör på lördag med Norge och Frankrike som favoriter i nämnd ordning. Sverige brukar överraska och ingen vill nog köra samtidigt med Sebastian på söndag. Den svenska kvartetten är given med Ponsiluoma, Nelin och Femling som komplement till världscupledande Sebastian Samuelsson.

På damsidan är faktiskt Sverige klar favorit. Kvartetten är väl klar, både o man tittar på dagens resultat och förhandsspekulationena.

Frågan är hur man kommer att placera Elvira Öberg.  Syrran Hanna, Linn Persson och Mona Brorsson är rutinerade stafettlöpare som gärna vill ha en hemmaseger.

Thord Eric Nilsson