Krönika: Välkommen tillbaka och vi börjar där vi slutade

Tillbaka på brottsplatsen efter bara drygt åtta månader.

Ja, tänk så fort tiden flyger fram. Det känns som det bara var i går, förrgår eller som längst i förra veckan sedan världens bästa skidskyttar lämnade Östersund och nu är de redan tillbaka.

Fem tävlingsdagar, tio tävlingar – och den här gången med publik på läktare, i partytält och runt spåret.

Välkommen! Och vi börjar där vi slutade, typ.

Ni kommer kanske ihåg facit av förra vinterns 26 tävlingsdagar; Norge dominerade bland såväl herrar som damer, det var norskt i topp så långt ögat kan se;

# Fyra norrmän i topp-5 i herrarnas totala cup där Johannes Thingnes Bö avgjorde i säsongens sista skjutserie mot utmanaren Sturla Holm Lagreid, här fick vi det ultimata slutet och dessutom under ytterst svåra betingelser (vem hade skrivit det manuset…?). Tarjei Bö (storebror) var fyra, Johannes Dale femma. Fransmannen Quentin Fillot Maillet slog sig in i den norska kvartetten som trea medan Sebastian Samuelsson slutade totalsexa, Martin Ponsiluoma tia.

# Dubbelt Norge även i damernas total där Tiril Eckhoff var överlägsen vinnare efter 13 delsegrar (en sämre än Magdalena Forsbergs 20 år gamla säsongsrekord) och med Marte Olsbu Röiseland som tvåa. Tyskan Franziska Preuss pressade sig förbi Hanna Öberg i sista stavtaget i kampen om bronspengen.

# Givetvis Norge i topp i herrarnas nationstävling (överlägsen vinnare) med Frankrike, Tyskland, Ryssland och Sverige närmast därefter. Norge vann även damernas nationscup. Där var Sverige tvåa, Tyskland trea och Frankrike fyra. Den kvartetten var långt före närmast sörjande, femman Belarus  och sexan Ryssland.

Stora förändringar att vänta i maktbalansen? Skulle knappast tro det. De stora kommer att vara stora även den här olympiska vintersäsongen, övriga lär få jaga förgäves.

Och när man kollar de inledande förpostfäktningarna i Idre och Sjusjöen (Norge) för ett par veckor sedan ser många av de stora namnen ut att ha skött förberedelserna på bästa sätt;

# I Idre med småljummen internationell konkurrens (förutom italienskorna Wierer och Vittozzi samt kanske några till) gjorde såväl Sebastian Samuelsson som Martin Ponsiluoma två bra lopp och tog varsin seger. Samma kan sägas om Linn Persson (etta och fyra) medan Elvira Öberg var närmast brutal i sin framfart i dalaterrängen. Andraplatsen i sprinttävlingen (trots tre bomskott) följdes upp med en insats i världsklass i den efterföljande kortdistansen där hon fullständigt pulvriserade sina motståndare. Formkort nr 1, alla kategorier, det behövdes inga klockor för att göra det konstaterandet!

# I Sjusjöen bjöds vi på en överraskande vinnare i herrarnas sprinttävling där multitalangen Sivert Bakken (förutom skidskytte så är han även duktig längdåkare och cyklist) var snabbast. 23-årige Bakken från Lillehammer har så här långt tävlat i IBU-cupen (nivån under världscupen) och blir ett intressant tillskott i det redan tidigare så starka norska laget. I masstarten var det idel kända kort i täten; Tarjei Bö, Fillon Maillet, Vegard Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lagreid.

Men, som ni ser, ingen Johannes Thingnes Bö. Han avstod premiärhelgen, förkyld.

Franskt i topp blev det i damernas sprint genom Julia Simon närmast före Röiseland och Eckhoff. I masstarten blev det norsk revansch genom Ingrid Landmark Tandvold (sköt fullt), tvåa var fransyskan Chevalier-Bouchet medan såväl Röiseland som Eckhoff hade en sämre dag på skjutvallen och hamnade en bit ner i prislistan.

Om man ska sticka upp fingret i luften och försöka känna hur vinterns vindar kommer att blåsa kan man kanske ana att Tyskland (utan veteranerna Arnd Peiffer och Simon Schempp som båda låst in sina bössor i vapenskåpet) kan få svårt att hålla sin höga position bland herrarna och att Sverige mycket väl kan ta kommandot bland damerna. Just det, så tänker jag!

Önsketänkande?

Inte alls. Så här starkt rustat har Sverige aldrig varit inför en säsongsstart, inte minst bland tjejerna. Svenskt skidskytte mår bättre än någonsin och fjolårets rekordsiffra med 31 pallplatser i världscupen (och sex VM-medaljer!) hänger löst.

Åtminstone innan vi börjat tävla och det fortfarande är tillåtet att fantisera fritt om vad som komma skall…

 

Agne Svärd

 

Fotnot: På lördag smäller det alltså; damernas distanstävling står först på programmet (11.45) medan herrarnas distans körs med start 15.00. Och på söndag är det sprinttävlingar (11.00 damer respektive 13.45 herrar).

I nästa vecka tävlas det torsdag, lördag och söndag.