En arena under uppbyggnad 

Snön faller över skidstadion i Östersund, volontärer syns bygga både tält, staket och kameraplattformer och om en vecka är det skarpt läge. Magnus Monvall är arenachef för IBU BMW Worldcup i Östersund och i en organisation med flera nya ansikten är han en tryggpunkt för många när förberedelserna går in i det sista steget.   

Jämfört med världscupen i mars har denna världscup varit tydligt förankrad och planerad sedan en långtid tillbaka. Vilket gör att förberedelserna har pågått i det tysta under flera månader, men nu med endast en vecka kvar syns resultatet dyka upp både här och där. 

– Det går jättebra med uppbyggnaden, vi ligger långt före. Det vi brukar göra sista veckan har vi redan gjort, säger Magnus Monvall  

Arena växer fram i etapper och under de kommande dagarna ska de sista bitarna på plats.  

Lördag: Själva stadion med staket och el byggs upp  

Söndag: Kör ut material och förberedelser inför att tv och Infront landar på måndagen.  

Måndag: Bygga tv-torn och bygga reklam för Infront. Dagen då de största förberedelserna kommer att synas.  

Tisdag: TV-bussar kommer på plats, dra kablar och ställa upp bildskärmar  

Onsdag: Området blir ackrediterat och endast personer som ska jobba med evenemanget kommer in. SVT ska ha hjälp att rigga upp kameror och vajrar till kameror. Utöver det ska de sista förberedelserna för skjutbanan att göras.  

Torsdag: Detaljer ska färdigställas. Utsmyckning på publikområde och det sista längs banan ställs iordning.  

Fredag: 24 timmar kvar nu ska det sista på plats. På eftermiddagen kör tidtagningen, produktionsbolaget och funktionärer på plats ett tv-test där aktiva skidskyttar från Östersund ställer upp på en tävling för att se att allt fungerar som det ska. Efter det görs de sista justeringar inför lördagens distanser.  

Magnus Monvall som varit med många gånger förut är lugn inför veckan och ser fram emot att få hjälpa till på alla olika områden.  

– Något av de roligaste med hela evenemanget är att få träffa alla människor som man bara ser under dessa skidskyttetävlingar. Det är roligt att få mötas upp och jobba mot ett gemensamt mål, säger Magnus.  

För de som varit på IBU BMW Worldcup Östersund tidigare finns det några nytillkomna inslag.  Ett mysigt barn- och föräldraområde där familjer kan leka och vänta in spännande skidskyttetävlingar. Vardagsrummet är ett nytt inslag där Erikshjälpen kommer att inreda ett hållbart kryp in för hela familjen. Det kommer även att finnas en liten scen där det bli intressanta intervjuer från lokala profiler.  

Biljetter till tävlingarna och finner du här.