Tandrevolds första etta gav ännu en seger

Det var svårt för damerna i lördagens jaktstart. Det blev ännu svårare vid söndagens masstart. De kraftiga och byiga vindarna på skjutvallen kastade ständigt om positionerna i tävlingen. Men efter fyra äventyr påskjutvallen och 12,5 kilometers åkning lyckades Ingrid Tandrevold vara först över mållinjen och därmed också ta sin första världscupseger! Och dessutom sopad hon hem masstartscupen av bara farten!
Sex tjejer såg ut att ha chansen att vinna masstartscupen inför söndagens avslutande tävling.
# Fransyskan Julia Simon ledde men hon slutade sist i den här tävlingen med 15 missade skott.
# Marte Olsbu Röiseland låg tvåa. Hon bommade 10 skott och blev näst sist!
Ingrifd Tandrevold hörde inte till de sex ”som kunde vinna”. Men med ett av dagens bästa skytten (fem bom) och ett snabbt spurtvarv som tog henne förbi ledande Dzinara Alimbekava från Belarus fick hon kliva upp överst på prispallen i tävlingen – och i cupen!
Alimbekava såg annars ut att ha ett grepp om masstarten då hon kom in till sista skyttet i klar ledning och kunde, trots fyra varv i straffrundan, gå ut som etta. Men hon hade bränt sitt bästa åkkrut och kunde inte stå emot Tandrevolds kraftfulla slutstöt.
Trea i tävlingen blev tyskan Franziska Preuss och med den prestationen lyckades Preuss även ta sig förbi Hanna Öberg i kampen om tredjeplatsen i den totala världscupen.
Den såg annars ut att vara vikt för italienskan Dorothea Wierer som hade en pallplats i sikte i sitt avslutande ståskytte men ”frös fast” på skjutvallen, två minuter och femton sekunder i skjuttid och tre bom betydde ett jätteras i resultatlistan (26:e plats i måll).
De fyra svenskorna hade det jobbigt, som alla andra, på skjutvallen. Mona Brorsson var bäst med sex missade skott på en 13:e plats. Elvira Öberg var 18:e (nio bom), Linn Persson, som hade chansen till en riktigt fin placering men bommade tre skott i sista ståserien (sammanlagt sex bom) och blev nu 19;e medan Hanna Öberg åter hade en tung dag som 24:a med åtta missade skott – och därmed också en missad plats i den totala världscupen.
Text: Agne Svärd
Bild: Per Danielsson, Projekt P