Svenskorna överlägsna på sista 50 bägge dagarna

Sveriges längdskiddamer är bäst i världen när det gäller sprint och spurten där. Tittar man på statistiken för de två sista damloppen i skidskyttet kan man tro att samma sak gäller här. Av skidskyttes omfattande statistik kan man läsa att svenskorna var helt i topp på sista 50 meter.

Man mycket berodde det på hårda slutstrider, ibland inbördes kamp. De kramade ut de sista krafterna och Stina Nilsson var till exempel delad etta med den hon jagade, Lisa Teresee Hauser, på lördagen följd av två svenskor. Sprintertakterna sitter i. På söndagen var föret drygt en sekund snabbare (4,9 mot 6,1).  Elvira Öberg, Hanna Öberg och Mona Brorsson  ”tog en trippel” och hade bara tiondelar mellan sig.

Till och med ganska tävlingströtta Hanna Öberg, som har mest starter av de svenska damerna, kramade ut sina sista krafter för att klara Österrikiska Zdouc, som dock med liten marginal klarade sin totalplacering

För Hanna var det med 24:e platsen  ingen lyckad dag eftersom hon missade sin pallplats i totalcupen, där hon funnits med ända sedan förta tävlingen. Dagens trea Franciska Preuss passerade.

– Visst är det tråkigt att missa pallen, men det hade varit värre om jag slagits om segern, sa Hanna,

– Just nu känns det tråkigt att ha tappat formen på slutet, men med distans till det hela tror jag att jag kan känna tillräcklig stimulans för att plocka fram det som skall förbättras. Jag skall titta även på kostsidan och rent åkmässigt. Där har jag ju syrran Elvira som ligger på som en blåslampa i baken, sa Hanna Öberg. Den bästa i vårt fantastiska svenska damlag som på säsongfaciten har rekordmånga VM-medaljer, första stafettseger i ”modern tid”.

Hanna sköt, liksom systern Elvira, sämst av svenskorna i masstarten och hade nio bomskott av 20.

– Det var jättesvårt och efter fem missar i liggande kändes det hopplöst. Jag var för långt efter.

Skjutbäst var Mona Brorsson och Linn Persson med ”bara”sex missar. Mona fick bästa totalplaceringen, prick mitt i fältet, alltså 15:e, tre före Linn Persson  och en före Elvira Öberg, junioren som gjort ett stort lyft i år. Men som haft en lite ojämn kurva – inte alls ovanligt som ganska ny i världseliten.

Linn Persson har haft en jämn stabil kurva:

– Jag känner att jag tagit ett steg i jämnheten, men hade gärna haft en topp på pallen, sa Linn. I fjol var hon på pallen en gång. Nu kan det väl kompenseras av en fjärde plats individuellt samt den historiska seger i damstafetten samt även i sista singelmixeden.

Linn ångrar sin skjuttaktik som gjorde att hon blev en bit efter Mina Brorsson med samma skjutresultat men drygt halvminuten sämre åktid.

– Jag tvekade för mycket i skyttet och skulle nog snabbt bränt av de skott som ändå gav bom. Men det var skönt att ha nollor både på serie 2 och 3, sa Linn.

 

Text: Thord Eric Nilsson
Bild: Per Danielsson, Projekt P