Stafettcupsegern svensk damtopp

Sveriges totalseger i damernas tidigare avslutade stafettcup var den bästa tabellplaceringen i år. Den understryker också bredden på svensk damskidskytte. I den totala damcupen blev Sverige tvåa, inte långt från Norge, som var bättre säsongens andra halva. Herrarna var femma i nationscupen men i stafettcupen tvåa inte långt från Norge.

Individuellt var Hanna Öberg bäst med en fjärde plats och i delcuperna var hon bortsett från masstart och distans omväxlande trea och fyra. Nästan samma nivå hade Sebastian Samuelsson på herrsidan där han blev sexa total med lagkompisen Martin Ponsiluoma på en stark tiondeplats. Även där var det sämre på de längre distanserna.

Motsvarande prestation som Ponsiluoma  har Elvira Öberg gjort bland damerna med 12 plats, två snäpp för Linn Persson vars 14: e plats totalt är hennes normala standard och ett bra utgångsläge för toppar.

Tiril Ekhoff var överlägsen i sin redan för Östersund klara världscupseger. Det blev 1152 poäng och även tvåan Marte Olsbu Röiseland fick klar marginal trots misslyckande sista dagen. Hon stannade på 940 poäng. Sedan var det så tufft att sista tävlingen avgjorde: Franziska Preuss. Tyskland upp till 840, Hanna Öberg 826, Dorotea Wierer Italien 821 (väntetid två minuter i en skjutning kostade kanske pallen) Lisa Theresa Hauser, Österrike  stannade på 818.

Johannes Thingnes Bö återtog alltså herrtoppen 13 poäng (1052 mot 1039) före landsmannen Sturla Holm Laegreid som dessutom blev U 25-etta. Fransmannen Quentin Fillet Maillet vara trea med 930 före Tarjei Bö 893, Johannes Dale 843, Sebastian Samuelsson 817 och Emilien Jacquelin, Frankrike 812.  Ponsiluoma hade på sin tionde plats 713 poäng.

Text: Thord Eric Nilsson
Bild: Per Danielsson, Projekt P