Bö säkrade sin tredje totalseger i sista skyttet

Fransmannen Simon Desthieux kunde jubla åt sin andra triumf i världscupen, ryssen Eduard Latypov gjorde segertecken som tvåa för sin första pallplats. Men masstartens stora vinnare var trean Johannes Thingnes Bö, den 27-årige norrmannen säkrade här sin tredje raka totalseger i världscupen.

Förutsättningarna var glasklara i den raffinerade kampen om årets totalseger; utmanaren Sturla Holm Laegreid skulle ”bara” vara bland de åtta första och samtidigt hålla regerande mästarenJohannes Thingnes Bö bakom sig. Och det började bra för Laegreid; första liggande skyttet var felfritt medan Bö bommade ett skott och tappade värdefulla sekunder i straffrundan. Andra skyttet var likvärdigt, en bom vardera och Laegreid behöll greppet… Tredje skyttet, första stå; Laegreid missade ett, Bö sköt fullt, Bö gick ut som fyra, Laegreid som femma strax bakom efter sitt varv i straffrundan. Fjärde och avgörande skyttet; Bö skjuter fyra raka träff men missar sista skottet. Laegreid ser möjligheten – men bommar två!

Kampen om totalsegern var därmed över. Johannes Thingnes Bö hade skaffat sig en halvminut tillgodo till sin utmanare inför spurtvarvet och en sån chans bränner naturligtvis inte sportens dominant de senaste vintrarna. Johannes Thingnes Bö åkte in som trea, slagen av Simon Desthiuex och ryssen Eduard Latypov, Laegreid var åttonde man i mål. Johanne Thingnes Bö, med 24 VM-medaljer varav tolv guld samt tre OS-medaljer (ett guld) på sitt CV, har varit jämnheten själv den här vintern där han aldrig varit placerad sämre än elva.

Segrarna har dock varit något färre, det har blivit fyra besök på den översta prispallen. Men det räckte för att vinna den totala världscupen för tredje året i rad! De svenska möjligheterna försvann tidigt i tävlingen och trion fick kämpa i den bakre delen av startfältet. Martin Ponsiluoma var nu bäst som 22:a (sex bom), Sebastian Samuelsson var 24:a (fem bom) medan Jesper Nelin var 28:e man med sju missade skott.

Fotnot: Masstartscupens vinnare blev Tarjei Bö, Johannes Thingnes storebror. JT var här tvåa.

Text: Agne Svärd
Bild: Per Danielsson, Projekt P