Laegreid kopplade greppet efter dramatisk jaktstart

Herrarnas jaktstart blev en repris av damernas tävling några timmar tidigare på lördagen; tvåan blev etta, ettan blev tvåa. Och även nu handlade det om två norrmän! Sturla Holm Laegreid vann före Johannes Thingnes Bö och tog samtidigt över ledningen i den totala världscupen. Laegreid är nu en poäng före inför morgondagens avgörande masstart. Mer rafflande kan det inte bli!
Det såg annars ut att vara upplagt för att Johannes Thingnes Bö skulle säkra segern i totalcupen när den skicklige norrmännen gled in till det sista ståskyttet. Efter felfritt skytte under de svåra förhållanden som rådde hade Bö skaffat sig en marginal på nästan 50 sekunder till närmaste konkurrent. Men Bö straffade ut sig och fick tillbringa tre varv i straffrundan! Samtidigt satte Sturla Holm Laegreid sina fem skott och kunde smita förbi och marginalen på drygt 16 sekunder hade Bö ingen chans att hämta in. Det var snarare så att Laegreid ökade ut avståndet med ytterligare sex sekunder.
Laegreid skaffade sig därmed ett sensationellt grepp om totalcupen, sensationellt inte minst för att det här är första hela säsongen som han tävlar på den här nivån. Avgörandet faller i morgondagens masstart. Den enkla matematiken säger att den som är först av de två duellanterna vinner cupen.
Gårdagens sprintsegrara, italienaren Lukas Hofer, knep tredjeplatsen medan Sebastian Samuelsson var fyra med sex bomskott, tysken Eric Lesser (dagsbäst) var femma och Martin Ponsiluoma (fyra bom) avancerade kraftigt upp till en sjätteplats. Det såg annars upplagt ut för Sebastian Samuelsson i inledningen. Felfritt fösta liggskytte samtidigt som de närmaste förföljarna bommade i massor, gav ett försprång med nästan halvminuten. Men…andra liggande gav två missade skott och tappad ledning.
– Det är klart att jag är besviken på det skyttet men det var en ny situation för mig att gå ensam i ledningen och bestämma tempot, summerade Sebastian efter loppet.
Sebastian Samuelsson ligger nu sexa i totalen med chans till ytterligare avancemang inför avslutningen. Martin Ponsiluoma (fjärde bästa insats den här dagen) ligger kvar på sin nionde plats.
Text: Agne Svärd
Bild: Per Danielsson, Projekt P