KRÖNIKA: Världscupledaren Strula är väl nästan lite östersundare…

Farmor Liv och farfar Per hade varit stolta östersundare om de funnits kvar i Östersund då barnbarnet  Sturla Holm Laegreid  vann lördagens jaktstart och drog ledningen i världscupen – men med bara en poäng.

Liv var barnläkare vid Östersunds sjukhus och Per specialisttandläkare på samma ställe. Men i grunden var de från Norge, sonen Tor föddes enligt folkbokföringen i Göteborg, men gick i skola på Frösön.  Tor trodde under de 20 första åren att han var svensk medborgare. Men var 24-årige Sturla hör hemma är det ingen tvekan om.  Han tillhör Osloklubben Baerum och har först nu tävlat i Östersund. Han är nämligen så färsk att han debuterade i världscupen förra våren. 2018 tog han två Junior-VM silver och tog förra året ett lågstatus EM i Minsk. Alltså på den IBU-nivå Stina Nilsson med flera tävlat.  Den 28 november vann han sin första seger, 20km i finska Kontiolahtis. Alltså i tävlingen innan man skulle besökt Östersund, men fick stanna i Finland. Det blev sedan seger både i sprint och jaktstart i Hochfilzen. Men Sturla var ingen julstjärna som slocknade. I VM blev det fyra guld, i två stafetter samt på distans och i masstart.

Johannes Thingnes Bö hann så småningom bygga upp ett litet poängavstånd till  Sturla, men nu är nykomlingen ifatt.  I söndagens masstart gäller först i mål. Fast hamnar båda bakom åtta bästa (ganska otroligt) räknas stryktävlingar och då vinner Sturla.

Stolt Östersundsförälder är nog också Sofia Samuelsson som flyttat efter sonen Sebastian till Östersund och jobbar här. Sebastian har tagit ett steg till. OS-silvret (och stafettguldet) 2018 kom tidigt och det var en bit att leva upp till den nivån, men nu är han ett fruktat namn. Ingen vill nog möta honom i en spurt och efter första skjutningen. Sebastian är född i Katrineholm, skidskytteskolad i Sollefteå vars nu kanske återuppstående regemente I 21 han tävlar för. Men sedan några år är han med övriga skidskyttar i Östersund.  Sebastian fyller 24 nästa veckoslut.

Ett år äldre men senare etablerad i toppen är jaktstartens sexa, färske världsmästaren Martin Ponsiluoma. Han är landslagets meste östersundare. Född i stan och uppväxt på Lignellsvägen där pappa Jyrki (OS-åtta på skidor 1992) och mamma Elisabeth  bor.  Om segrarens farmor Liv skötte mina barn (namnminnet finns kvar) så skötte Martins morfar Ivar (på dåvarande Esso) mina på den tiden gamla bilar.

Lignellsvägen skulle man förresten kunna döpa om till Guldgatan. Världsmästarna Erika Johansson (skidorientering) Martin Ponsiluoma (skidskytte) snett mot varandra har växt upp där. I slutet av gatan växte fyrfaldige världsmästaren Magnus Swartling (curling) upp och mitt emot honom bor självaste ”pojken med guldbyxorna” Åke Jönsson som var ansvarig för tidernas starkaste svenska manliga skidlandslag (80-talet).  Lignellsvägen start är bara 500 meter från skidstadion.

I min artikel gamla skidbekanta kan jag avsluta med placeringen mellan Martin och Sebastian, nämligen tysken Erik Lesser.  Han har OS- och VM-silver just i jaktstart. Redan när han 2012 kom upp på pallen i Östersunds världscuptävling frågade jag honom om Axel Lesser.

– Det är min opa, sa han.

Det är i en del andra språk ingen skillnad på morfar eller farfar. Men Axel var  farfar. Axel  ingick i Östtysklands stafettlag som tog silver (efter Sovjet) vid mitt första skid-VM 1970 i Vysoke Tatry.  Individuellt var han som bäst OS-sexa och jag minns också när han i DDR:s stafettlag 1976 kolliderade med en turist, skadade sig så att laget fick bryta. Axel åkte ett par gånger i Östersundspelen, bland annat 1972.  Sonsonen har tävlat här flitigare, på samma stadion och i samma terräng, men i en annan gren.

En lustig poäng när jag botaniserar i prislistan är en av dagens bästa skyttar, jämngod med ”Ponsi”. Peppe Femlings hade för dagen nästan plusvärde, bara fyra bom och slutade 29:a.

När han först dök upp i prislistorna för Krokom-föreningen Tullus var jag tvungen att kolla. Var han en av de femlingar som föddes i Krokom (fast på universitetssjukhuset i Umeå) den 18 maj 1992. Nej, då Peppe kommer från Valbo (Gästrikland) och föddes två månader tidigare. Så där var min journalistnyfikna koppling, liksom många andra gånger, inne på fel spår. OS-guldmedaljören i stafett Peppe tävlar numera för Piteå, liksom sambon Anna Magnusson. Var de bor? I Östersund förstås och numera på guldgatan Lignellsvägen!

Deras klubbkompis Jesper Nelin hade dagens svartaste skytte, tio bomskott och sista plats (59). En tröst i sammanhanget var att en norrman var bara snäppet bättre och dessutom mycket långsammare i spåret.  Och en sak till i min släktforskning. Jesper är såvitt jag vet inte släkt med vår gamla fritidschef för 50 år sedan, Karl O Nelin.

Text: Thord Eric Nilsson
Bild: Per Danielsson, Projekt P