Personligt med Stina & Sebbe

Det gick väldigt fort kan tyckas, plötsligt kom färgprakten och fukten; hösten är här. Jag har pratat med två skidskyttar, Sebastian Samuelsson och Stina Nilsson, som menar att det inte kan gå fort nog till nästa scenskifte. Och det är verkligen inte länge kvar till VVV är tillbaka – alltså Vintern, Världscupen och Vinterstudion. En bra tid att vara lite personlig med två av våra mest folkkära OS-medaljörer. De ser båda så oskyldigt glada och vanliga ut när de dyker upp på min skärm via Teams. Men vi har ju alla sett vad som gömmer sig i dessa till synes vanliga kroppar: ren daladynamit och starkt ställningstagande. En inre och yttre styrka som är både förfriskande och inspirerande och framför allt väldigt sund i tanke på alla ungdomar som har dom som sina förebilder.

Ni sticker båda ut från mängden. Är det något som är planerat och önskat? Och är det så enkelt som det ser ut att vara sig själv?
– Nej, det är inte medvetet men jag tänker att det är väldigt viktigt att vara sig själv. Det var inte så enkelt till att börja med, säger Sebbe.

Stina är nickar hela tiden och är enig.

– Media har ofta en agenda med intervjun men så småningom lär man sig att ha sin egen agenda. Visst vill vi svara på deras frågor men det är också viktigt att vara medveten om vad man själv vill säga och stå för – och förmedla just det, förklarar hon.

– Ja, om man börjar vinkla svaren till det man tror de vill höra, eller som man tror att man bör framstå, så blir det väldigt komplicerat till slut. Ärliga svar är det bästa och det vinner man på i längden oavsett vem man är. Då är det också enklare att stå för det du säger och det syns om man inte gör det. Dessutom är det också ok att säga att man inte vill svara om det är en fråga som man inte känner sig komfortabel med lägger Sebbe till.

Här var det stor enighet och många tips – även för oss som inte står i rampljuset när frågorna kommer.

Jämtkraft är ny hållbarhetspartner till förbundet. Deras marknadschef säger att förbundet har fantastiska ambassadörer i de aktiva, bl.a. gillar hon att du Sebbe kliver fram och tar ställning i saker och ting. Vidare säger hon att du står stadigt, är orädd och stabil, vilket är en av grunderna till att de väljer att samarbeta med just skidskytte. Vad tänker du när du hör det?
– Oj vad säger man till det? Jag blir lite ställd. Det är klart att jag blir jätteglad att höra att folk har den bilden. Det är otroligt fint att få bidra med ett djupare värde, något som går bortom loggan och sporten. Väldigt fint.

Om jag säger första tävlingen, vad säger du då Stina?
– Jättekul, jättekul! Hoppas att det kan bli på snö i Idrefjäll som planerat. Det blir ju alltid något extra när det är på riktigt, inte bara en övning. Det blir så kul att tävla i något som jag verkligen valt att tävla i.

Vad är ditt mål i år?
– Det blir att identifiera mina styrkor och svagheter som skidskytt så jag kan träna mer på det jag har behov för.

Om ni fick välja helt utan begränsningar – vad skulle ni vilja göra nästa vecka och vart skulle ni ev. resa?
Sebbe: En härlig semesterö! Där skulle jag njuta en god läsk och när Johannes ringer och säger att det är dags att komma hem och träna skulle jag vänta en vecka till innan jag reste mig ur myspys-stolen och åkte hem.

Stina: Jag skulle välja att vara i mitt nya hus i Malung.

Har du någon hobby som du är bra på eller bara gillar som passar att hålla på med i huset?
– Haha, jag vet inte hur bra jag är, men jag kan vika fina näckrosor av servetter.

Antagligen skulle det nog bli en hel del julpyntning också. Titta bara på hennes konto på Instagram så förstår du vad jag menar. Knäcken ligger nog redan klar i frysen.

Sebbe, skulle du helst simma 100 meter mot Tiril Eckhof eller stå sida vid sida, i en avgörande skjutning för guld mot Dorothea Wierer?
– Jag är rädd att jag skulle förlora i båda alternativen så jag väljer det jag känner mig mest komfortabel med, att skjuta mot Dorothea.

Vem vet, kanske vi får uppleva den duellen en dag. Sebbes simfärdigheter hittar du redan nu på Landskampen från i fjol på TV4.

Hur går tankarna inför framtiden, efter karriären?
Sebbe: Jag träffar väldigt många bra människor via sporten så gärna något som innebär att jag kan möta samma typ av människor. Kanske något med samhällsfrågor, juridik eller ekonomi.

Stina: Jag kommer att söka samma typ av utmaning som nu, gärna driva mitt varumärke vidare tillsammans med mina partners.

Så var det kärleken då…?
Båda ler mystiskt och vänder huvudet bort från kameran och ser på varandra. Jag får upp hoppet, har jag avslöjat ett nytt par? Som om de läser mina tankar får jag snabbt svar:
– Jo, den rullar på fint den, flinar Sebbe lite generat men samtidigt stolt och väntar på Stinas svar.

Hon överraskar oss båda när hon snabbt och naturligt utbrister:
– Jag är nyförälskad; i skidskytte!

Alltså inga breaking news denna gången.

I år har ni haft mer tid i Östersund, har ni några tips till fans som kommer på besök?
– Nu går det såklart mot kallare tider, men jag gillar att bada i Önsjön utanför stan. Ett toppenställe på en varm dag, tipsar Sebbe.

– Jag tycker det finns många mindre lokala pärlor, tex färgsprakande Ås Trädgård, föreslår Stina.

Tänk, snart startar säsongen och spänningen. Tänk, vilket starkt tjejlag vi har. Tänk, så spännande det ska bli att se Stina tävla. Tänk, så många pallplatser Sverige kan få – tänk lite extra på det är du snäll!

Å hela Skidskyttesveriges vägnar vill jag säga STORT TACK till Stina och Sebbe. Tack för att ni bjuder så på er själva, tack för att ni står upp för era åsikter, tack för att ni inspirerar så många barn och ungdomar till att förbli ärliga och våga vara sig själva – och inte minst våga tro på sina drömmar.

Nu är väntan snart över! Så det är bara att leta fram Sverigekittet och börja glädja sig. Säsongen startar i Sverige och Idre Fjäll den 14-15 november och sänds för första gången på SVT!
Världscupen inleds i finska Kontiolahti den 28 november; också den sänds på SVT.

Text och foto: Jessica Bollnert