Tänk ett varv extra för miljön

Ett stort evenemang som världscuptävlingarna och VM i skidskytte gör avtryck på miljön direkt och indirekt samt påverkar människor. VM-organisationen har därför under lång tid bedrivit ett målmedvetet och systematiskt arbete för att genomföra tävlingarna med största möjliga hänsyn till hållbar utveckling. Utan hållbarhetsarbete riskerar vi mindre snö och utan snö riskerar vi färre vinter-evenemang. Det låter logiskt, eller hur? Man undviker plast, engångsförpackningar och fossil energi. Men är det nog? En som vet mer än de flesta av oss är Ulf von Sydow som varit med och organiserat Världscupen sedan 2017. Han vet faktiskt så mycket att VM-organisationen har erhållit certifikat för sitt hållbarhetsarbete.

Berätta om certifieringen?
– Skidskytte-VM i Östersund i mars 2019 genomfördes med ett ambitiöst flerdimensionellt hållbarhetsarbete. Vid gjorda utvärderingar av såväl länsstyrelsen i Jämtlands län som Mittuniversitetet har det uppmärksammats. Även en oberoende certifierare har granskat genomförandet i förhållande till det internationella systemet ISO 20121 – Hållbarhet vid evenemang, vilket resulterat i att skidskytteförbundets bolag Biathlon Events AB har erhållit certifikat för såväl VM-tävlingarna som de kommande Världscuptävlingarna.

Är det färdigt nu eller har certifieringen ett hållbarhetsdatum?
– Nej, konceptet är ”ständiga förbättringar” så vi kan inte luta oss tillbaka. Tvärtom! Vi måste hela tiden flytta fram positionerna. Man kan väl säga att det är nu det verkliga jobbet börjar. Vi har fixat till det enkla och självklara med lite extra påslag men nu vill vi ge oss på de större utmaningarna som också når utanför vår organisation.

Kan du förklara lite mer i detalj om vad du menar med större utmaningar?
Lite motstånd och ifrågasättande får man räkna med. Det blir naturligt nog diskussioner både internt och med nationella och internationella partners. Detta kräver ofta att man måste tänka nytt, göra något på ett annat sätt än tidigare och ibland innebär det också en extra kostnad. Vi vill att hela skidskyttecirkusen ska bli hållbar och vi är gärna den internationella förebilden. Framförallt så har organisationen lyckats med att föra ut kunskap och medvetenhet i, men även utanför, organisationen. Hållbarhetsarbetet och värdskapet speglas i hela samhället och inte bara i och kring arrangemanget. Det gäller att hålla tänket levande och motivera om och om igen och av och till måste man också våga ställa krav. Tala om att vi förväntar det eller det av dig om du vill vara med på vår resa. Vi har haft besök av andra arrangörsorter som vill se hur vi jobbar med hållbara evenemang så det sprider sig.

Vilka reaktioner får du?
– Bara positiva egentligen. Miljöprofil är viktigt för de flesta varumärken idag. Ibland måste man tänka ett varv extra för att komma fram till lösningen, men det mesta är inte svårt. Möjligen lite krångligt ibland. Så kan det också vara kulturskillnader, att man är van olika saker i olika länder. I Europa är det t.ex. fortfarande vanligt med dieselaggregat och då har de svårt att lita på vår tekniska ström som är mer miljövänlig. Vi försöker att stå på oss men ibland måste vi ge vika för internationella regler och krav. Sverige kan vara en föregångare och då är det riktigt att emellanåt vara lite påstridig.

Har du något konkret exempel?
Vår partner BMW är ett exempel. Tack vare en konstruktiv och tät dialog valde de att använda fossilfri diesel i bilarna under våra evenemang. Ett annat är energibolaget Jämtkraft som gått in i ett samarbete som förbundets ”hållbarhetspartner”, vilket innebär ett nära och konkret samarbete om hur vi kan jobba miljösmartare i vårt förbund och med våra evenemang.

Här kan du se och höra vad Jämtkraft startar det nya samarbetet med

– Mer förståeliga åtgärder är att vi återanvänder funktionärskläder, digitaliserar allt vi kan av information till media på plats, funktionärer och teams, återanvänder material som skyltar och tyg, är väldigt sparsamma med engångsmaterial och vi använder elbussar till publiktransport.

Vintersporterna utmanas av klimatförändringarna och därför har skidskytteorganisationen anslutit sig till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige som enda arrangör av idrottsevenemang i Sverige. Organisationen är en av två idrottsanknutna aktörer i Sverige som signerat FN´s Sports for Climate Actions Framework innebärande att man arbetar i Parisöverenskommelsens anda. Vad innebär det?

– Det innebär inga nya förpliktelser då vi redan anammat en klimatagenda men ger oss en stämpel, visar att vi är på tå. Vi önskar att vara en bärare av budskapet och agera aktiva ambassadörer. Dessutom ger det ringar på vattnet som är nog så viktiga.

Vi vet att antalet dagar med snö minskar succesivt i stora delar av Sverige. Enligt SMHI rör det sig om 2 snödagar per år här i Jämtland. Det skulle innebära att vi om 15 år har förlorat en hel vintermånad! Är det riktigt?

– Ja, när man ser såna tal känns vårt arbete som en piss i Mississippi, men samtidigt ger det massa motivation till att bidra med det man kan. Alla bäckar små…

Det har han såklart helt rätt i! Vi fortsätter att fylla Mississippi, tycker jag!

Exempel på övriga evenemang som också certifierats enligt ISO 20121 är

  • London 2012 Olympic Summer Games
  • World Economic Forum
  • Youth Olympic Games Lillehammer 2016
  • UEFA Euro 2016
  • Formula E Championships
  • Alpine World Championships Åre 2019

VM i skidskytte tilldelades också ”Årets Idrottsevenemang 2019” av tidningen Sport & Affärer, bl.a. för hållbarhetsarbetet.
Läs mer här

Text: Jessica Bollnert
Foto: Privat