Østersund er et av mine favorittsteder å konkurrere!

Förväntningarna på 22-åriga Emil Hegle Svendsen var skyhöga inför VM i Östersund 2008. Efter en dålig start lyckades han vända de onda tankarna och tog några dagar senare sin första VM-medalj. Ett ögonblick som gjort Östersund till en mycket positiv plats för honom. Sedan följde många VM och OS-medaljer innan han la geväret på hyllan för ett år sedan. Han är dock fortfarande kvar i sporten och TV-rutan och förmedlar känslor och resultat från sina före detta lagkompisar och konkurrenter som expert på NRK. Ett jobb som förhoppningsvis för honom tillbaka till Östersund och Världscupen i vinter.

Så här svarar Emil på mina frågor och undrar charmerande fräckt om vi förstår norska.

– Eller er det kun vi nordmenn som forstår svensk etter alle flotte TV-program fra barndommen og for min del mange, mange besøk til Østersund?

Klart vi förstår norska! Eller… Här kommer testen:

Vad är ditt bästa minne från Östersund?
– Jeg har veldig mange gode minner fra Østersund, jeg tok mitt første VM-gull her i 2008, det var en helt uvirkelig følelse. Jeg gjorde også mange gode konkurranser her i årene etter så Østersund er et av mine favorittsteder å konkurrere.

Hur känns det att inte tävla längre?
– Det er veldig bra, jeg savner ikke å være aktiv idrettsutøver. Visst savner jeg å stå øverst på podiet, men jeg vet samtidig hvor utrolig mye hard jobbing som ligger bak og det orker jeg ikke nå lenger 🙂

Du har ju blivit pappa också, berätta!
– Det er helt fantastisk gøy å være pappa og jeg er så stolt av den lille gutten vår. Mange småbarnsforeldre klager mye av at de er slitne og trøtte så jeg prøver å ikke gjøre det, men å oppdra barn er nesten like slitsomt som å være idrettsutøver…

Hur är det att jobba i NRK och på så vis vara kvar i skidskyttevärlden?
– Det fungerer veldig bra, morsomt å fortsatt ha en fot i miljøet. Noe av det viktigste for skiskyting er formidlingen på TV og jeg håper at jeg kan være med å bidra til å bygge sportens popularitet videre i Norge.

Vad tror du om kommande säsong?
– Det blir veldig spennende som vanlig, jeg syns det er nesten mer spennende å stå på sidelinjen. På herresiden blir det vel et lite tomrom etter Martin Fourcade, så det blir spennende å se hvem som blir den neste virkelig utfordreren til Johannes Thingnes Bø. På damesiden er det jo veldig mange gode nå, kanskje 15 stykk som kan vinne! Også blir det jo kjempespennende å se hva Stina Nilsson greier.

Hur är det att tävla i Östersund om du ser bort från medaljerna?
– Østersund har arrangert verdenscup og VM i mange år nå og har bygd opp en enorm kunnskap og erfaring på store arrangement i skiskyting, dette er veldig bra. Det er ikke alltid værgudene er på vinteridrettenes side i november, men Østersund klarer å få arrangert renn hvert eneste år. Ellers så er løypene tøffe og standplassen vindfull, noe som passet meg perfekt! Det er alltid koselig å komme tilbake til Østersund!

Då hoppas vi att Emil kommer till Östersund under Världscupen i vinter! Och att det är svenskar han får intervjua efter tävlingarna…

Efter så fina ord om Östersund kan vi väl utlova lite extra god service om han kommer? Och var det något du inte förstod får du passa på att fråga honom – jag vet dessutom att han har många bra tips på vad du kan se och göra i Östersund.

Foto: Jostein Magnussen, VG
Text: Jessica Bollnert