Servus Johannes!

Om jag säger München och Bayern, vad säger du då? Fotboll, fjäll eller kanske lederhosen? Jag har själv bott i München och älskar atmosfären i staden och framförallt den magnifika utsikten över snöklädda alptoppar. Kanske för att staden, i en större version, påminner om Östersund. Sveriges chefstränare Johannes Lukas är född och uppvuxen i München. Vi får höra om han också ser några likheter. Men vi börjar från början.

Hur kommer det sig att det blev just skidskytte för din del?
– Bra fråga. Pappa var längdåkare, men det är ju lite tråkigt att bara åka skidor, eller hur? Jag tyckte om spänningen i skjutmomentet också, så valet föll på skidskytte. Jag tränade i många år tillsammans med personer som Laura Dahlmeier och Magdalena Neuner i Garmisch Partenkirchen. Dessvärre stoppade en knäskada mig vid 17 års ålder.

Du är väldigt ung för att redan vara chefstränare för ett landslag, 27 år. Hur gick det till?
– Ja, jag är kanske det… När jag inte kunde tävla själv var det enkelt att välja att plugga det som heter Idrottsvetenskap. Via gemensamma bekanta fick jag en praktikplats hos Wolfgang Pichler och så gav det ena det andra.

Ser du några likheter mellan Bayern och Jämtland?
– Ja, närheten till både stad och natur, sjöar, skogar och fjäll. Fjällen är något lägre och slalombackarna lite kortare här, men totalt sätt är det mycket av det samma. Så är ljuset i Östersund helt fantastiskt! München har mycket högre tempo och mer stress, speciellt på vardagarna är det bara karriär och jobb som gäller. Här känner jag mindre skillnad på vardag och helg. Östersund är en lugn stad och folket är glada och sociala – också på en tisdag.

Har du ett svenskt favoritord?
-Då väljer jag ”fika”. Det ordet har vi inte på tyska. Det är liksom alltid fikatid oavsett tid på dygnet. Jätteroligt, tycker jag.

Och på tyska?
– Det måste bli Brotzeit. Det påminner om fika, men är mer matigt. Det innebär att vi äter lite allt möjligt på kvällen, olika skinkor, gott bröd, ostar, ja lite som tapas. Jag gillar att det är väldigt socialt och att man får tid att prata med varandra.

Dialekten man pratar i München och Bayern är ju nästan omöjligt att förstå för oss andra. Kan du ge oss en smakbit?
– Schau ma moi, dann seng mas scho.

Ja, det blir nog Google för mig…

Vad var det svåraste att vänja sig vid i Sverige?
– Kö, absolut kö! Man står fint och ordentligt i kö till allt, helt utan nummerlappar eller annat system. På ICA, till Flygbussen, till puben. Om man väntar som en svensk skulle ha gjort på t.ex. tunnelbanan i München är det för sent, du kommer aldrig med. Där är det mer klungteknik som gäller.

Vilken tysk tradition kan du rekommendera att vi svenskar upplever?
– Om man besöker Oktoberfesten i München och en hemmamatch med Bayern München så får man uppleva massa tysk kultur och tradition. I övrigt har München mycket spännande att se för de som gillar historia. Det är också en grön stad med många parker och med en stor sjö runt staden. En spännande aktivitet är surfvågen Eisbach som finns mitt i centrum, i Englischer Garten. En självklarhet för skidskyttefans är en utflykt till Garmisch Partenkirchen. Där kan man t.ex. ta linbanan till toppen av Wank och njuta av hissnande vyer över alperna och samtidigt äta en äkta tysk Apfelstrudel.

Johannes i München med klassiska kläder från området.

Se vad Johannes säger, på flytande svenska såklart: Johannes hälsning

Hur tycker du själv att du är som tränare?
– Jag är kreativ och engagerad men kräver också mycket tillbaka från de aktiva. Ibland kan jag nog upplevas hård, kanske lite klassiskt tyskt. Samtidigt tror jag man kan ha det roligt tillsammans med mig också.

Vad är målet för kommande säsong?
– Målet är att hela laget utvecklar sig ytterligare. Vi tog ett stort steg i fjol och närmar oss världseliten men vi siktar högre och Nationscupen blir ett viktigt mål i år. Förra säsongen slutade damerna på en 4 plats och herrarna på en 6 plats. Så siktar vi såklart på en VM-medalj i Pokljuka.

Vem kan överraska oss tror du?
– Det är svårt då alla har haft bra resultat. Om vi gör vårt jobb riktigt kan vi visa hur bra vi är.

Är du singel?
– Nej, Maria är kvar i München och är inte så glad över att jag inte kan resa hem så ofta som vanligt under rådande omständigheter.

Du har vanligtvis massa resedygn, är det något du bara måste ha med dig?
– Jag har alltid med hörlurar – musik är viktig!

Har du fått mersmak på Johannes hemstad är det bara att plocka fram tyrolerhattar och lederhosen och förbereda sig för det som ofta kallas ”världens största folkfest”, Oktoberfesten. Mer om München

Då återstår bara att önska Johannes och laget massa lycka till med uppladdningen till, låt oss kalla det ”världens bästa folkfest”, nämligen Världscupen i Östersund.

Se vad Johannes säger, på flytande svenska såklart: Johannes hälsning

Vill du också jobba i Östersund? Läs om möjligheterna här

Text: Jessica Bollnert

Foto: Per Danielsson och privat