Rikard Grip – nya chefen är på plats!

Skidskytte har de sista åren blivit vintersportens hetaste gren och engagerar en miljonpublik varje gång det tävlas. Landslaget skördar medaljer, förbundet tilldelas priser, Hanna Öberg hedras med flera av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser och Stina Nilsson byter sport och satsar för fullt. Lägg så till att förbundet lyckats med flera nya resursförstärkningar på ledar- och tränarsidan. Ja, Netflix i all ära, men inget slår äkta spänning och den hittar vi på SVT och sändningarna från Världscupen i vinter.

Vi får höra vad den nya generalsekreteraren Rikard Grip tror om framtidsutsikterna efter bara några dagar på det nya kontoret.

Skidskytteförbundet beskrivs som ”ett förbund i medvind” – hur ser du på det?
– Ja, det är mycket som är positivt nu. Dels så har det varit flera fina framgångar med landslaget sedan OS i Pyeongchang. Vi har ett ungt landslag och ett oerhört stort intresse i Sverige. Det är en publikvänlig sport både för de som kan mer och de som inte har följt sporten tidigare. Vi har haft god kontinuitet i verksamheten över tid när det gäller personella styrkor, något som skapar stabilitet och arbetsro. Så jag ser goda möjligheter att bygga vidare på den resan man är inne på.

– Allt detta har bidragit till ett enormt medialt intresse och tåget Stina har inte gjort att intresset minskar. Hanna är den stora stjärnan men vi har många som kommer efter och som redan visat att man kan ta topp 10-placeringar i Världscupen, vi går en spännande säsong till mötes. Det är jätteroligt att se att landslaget är så attraktivt och att talet aktiva ökar i hela landet.

Vad ser du mest fram emot?
– Att få vara en del av den spännande utvecklingsfasen som man genomgår nu och bidra med den erfarenhet jag har från elitidrott. Ambitionen är ju att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte.

Vad tror du kommer att bli den största utmaningen för dig?
– Alla nya saker. Hela resan från ungdomsidrotten i hela Sverige till elit och landslag, det större perspektivet. Jag är van att leda landslag och deras resultatmål men detta blir mycket bredare och den helheten engagerar mig väldigt mycket.

– Det gäller att hitta en bra utvecklingstakt och balans i det vi gör. Inte för fort och inte för långsamt. Det är viktigt att vi klarar att hantera det vi skapar. Vi ska se morgondagen men också våga se några år fram i tiden så att vi skapar en stabil grund för en positiv utveckling över tid.

Vilket är ditt bästa skidskytteminne?
– Då väljer jag VM i Antholz när Hanna stod och sköt sitt sista skytte sista dagen. Det blev ett brons men en känsla av guld.

Du har ju jobbat i Sveriges Olympiska Kommitté – Östersund har sökt OS många gånger… Kanske du är pusselbiten som saknades i OS-pusslet? 😊
– Haha, det känns kanske som att den pusselbiten måste vara lite större. Vi får börja med mindre event och evenemang, men vi ska helt klart sikta högt och vara med att bidra till professionella evenemang i regionen och i Sverige.

Så en liten kunskapskontroll. Kan du skjuta?
– Nej, absolut inte.

Vet du storleken på en stor resp. liten prick?
– Det har jag nyligen hört och jag brukar ha ett ganska bra sifferminne. Är det 115 och 50 millimeter?

Det var så få millimeter fel så det godkänner vi, tycker jag. Hur långt från måltavlan står skytten?
– Det menar jag är 50 meter.
Fullträff där.

Första dagen på jobbet.

Många skidskytteföräldrar har stått timmesvis med sprayburken i handen. Om du skulle äga ett gevär, vilken färg skulle det ha?
– Hmm… Om min son fick välja skulle det bli grönt, men jag går för blått.

Vad blir det till middag i sommar när du får välja?
– En rejäl köttbit från grillen.

Så till slut, har du några hemestertips till de lyckliga som fortfarande har semester?
– Då vill jag rekommendera att åka till Åre och ta en fin lång vandring till Åreskutan en vacker och ljuvlig sommar- eller höstdag.

Mer om Åre hittar du här.

Vill du också flytta till Östersund och Jämtland? Läs om möjligheterna här

Text: Jessica Bollnert
Foto: Håkan Blidberg och Jessica Bollnert