Lillemor: ”En thriller och rysare från början till slut”

Skidskytte har blivit vintersportens hetaste gren. Tittarsiffrorna skjuter i höjden och många är dom som sista åren tagit steget från TV-soffan till skidskyttearenan. Vilka är dom då? Hela skidskytte cirkusen kallar sig för The Biathlon Family, de aktiva, förbunden, sponsorerna och fansen – i hela världen. Fans från olika länder löser quiz ihop. Kan det verkligen vara så genuint och hur har det i så fall blivit så kan man undra? Det frågar vi helt enkelt ett fan, Lillemor Olsson.

Vad är det som är så speciellt med skidskyttefans?
– Mitt första möte med några fans var på en restaurang i Östersund under VM i fjol. Vi hamnade intill ett gäng norrmän som efter få minuter inkluderade oss i sina samtal om dagens upplevelser och förväntningar inför morgondagens tävlingar. Så kom flera svenska och tyska fans, närstående till de tävlande och ett gäng funktionärer. Plötsligt var vi mitt i ett härligt hullerombuller. Det var ingen rivalitet alls, tvärtom! Vi sjung hejarop på flera språk och alla var extremt inbjudande och motiverande. Nästa dag var det quiz mellan Sverige och Norge på en annan restaurang. Detta resulterade i att jag och min sambo blev medlemmar i Biathlon Family Sweden.

Hela skidskytte cirkusen använder sig av #biathlonfamily och använder begreppet aktivt i allt från sociala medier till interna sammanhang. Frågar man de aktiva vad The Biathlon Family står för så återkommer ord som. vänligt, inkluderande och fantastisk atmosfär. Likaväl, att bygga kultur är svårt och man blir ju onekligen nyfiken på hur detta startade?

Vad tror du?
– Hmm…svår fråga, det är väl ofta flera bidragande orsaker. Min upplevelse är att det är inställningen som lagt grunden till kulturen i skidskyttet. När de aktiva kommer och delar ut både kramar och medaljer efter målgång, skriver autografer och tar selfies tillsammans med oss så gläds vi med de aktivas prestationer och åt publikupplevelsen. Vi brinner ju för de aktivas utövande. Vi älskar deras jobb helt enkelt. Deras prestationer är så unika. Det är en jämlik sport där män och kvinnor tävlar på lika villkor. Det gör nog att också fanskaran blir bredare och består av flera olika typer människor och åldrar.

Vad gör Biathlon Family Sweden (BFS)
– I första hand är vi och hejar fram våra stjärnor lite överallt i Europa. Men vi försöker också att bidra lite mer och ge något tillbaka till sporten; t.ex. tackade vi av Wolfgang Pichler genom att överräcka vår tröja, lokala ostar och annat gott. Vi reste också till Fredrik Lindströms hemtrakter och visade uppskattning för alla fantastiska ögonblick han har givit Sverige under sin långa karriär. Under Världscupen i fjol bjöd vi in andra länders supporters till ett svenskt julbord. Det uppskattades mycket, så det ska vi absolut göra om. Vi brinner för skidskyttesporten och för alla som bidrar till att den finns. Vi ser inte i första hand på den individuella åkaren, utan det är ju hela teamet som står bakom de aktiva och som ger allt för att ge de aktiva de bästa förutsättningarna för att nå framgång.

Lillimor “Astrix” och Johanna Skottheim – lika glada båda två!

Nu känns nästa fråga ganska onödig. Varför just skidskytte?
– Jag älskar all längdskidåkning och följer alla tävlingar i olika sammanhang. Kan jag inte titta så väntar jag med att ta reda på resultatet och kollar på repris exempelvis på SVT play. «Jag vill se live». Men när det kommer till skidskytte så är förtjusningen med sporten att den är helt öppen från start till mållinje. Spänningen är att det har flera moment, det ska både åkas och skjutas. Vi vet aldrig på förhand vem som tar pallplatserna, inte förrän sista skottet och sista åkvarvet. Det är en thriller och rysare från början till slut. Det är underbart och jag tror att ingen som älskar denna sport vill att det skall vara annorlunda.

Vem är Asterix?
– I vårt kära grannland Norge har vi vår norska fan och kamrat Leif som älskar skidskytte och som alltid bär sin dräkt som Obelix. När jag blev medlem tänkte vi att det kunde vara kul att Asterix representerade den blå gula sidan. Så, så blev det. Vi står oftast tillsammans på läktaren så att Obelix och Asterix får ”hänga”.

Klarar du att välja ut ditt bästa skidksytte-minne?
– Jo, det är faktiskt enkelt! VM i Östersund 2019. Det var då jag träffade BFS och alla supportrar. Jag fick nya kamrater i hela världen som brinner för denna sport lika mycket som jag gör. Jag fick live på stadion uppleva Hanna Öbergs guld i 15 km distans. Silver i stafett och bronsmedalj i Singelmixstafett. Prisceremonin framför rådhuset var också magisk. Jag var euforisk i flera dagar. Då tänkte jag; tänk att jag missat detta i så många år! VM var väldigt omtumlande.

Är det någon skillnad på fans från olika länder?
– Största skillnaden är väl att vissa länder har fler supportrar än andra, t.ex. i Tyskland har sporten fått ett enormt intresse. Men jag upplever att det är generellt en fantastisk stämning mellan alla supportrar oavsett land och att vi är ett sammansatt gäng där vi gläds åt olika nationers framgångar. Och vi peppar varandra i motgångar. Det är en vänskaplig och glad ton oss emellan oavsett nation. I samband med olika tävlingar försöker vi kommunicera om vilka tävlingar olika nationer ska besöka, och min upplevelse är att Norge och Sverige gärna reser till samma ställen så att vi får umgås och träffas regelbundet under året. Vi hjälps åt att hitta bra boenden till bra priser och med nära avstånd till centrum och bussar, vi hämtar och lämnar varandra på tåg och flyg.

Vågar du dig på en spådom om hur det kommer att gå för Sverige till vintern?
– Jag har förmånen att bo intill en ”mördarbacke” på Frösön där aktiva längdskidåkare och skidskyttar ofta tränar. Under våren har jag vid flera tillfällen passerat skidskyttar under träning och de ser starka och målmedvetna ut. Det blir en spännande säsong 2020/2021, där Sverige kommer synas högt upp på listan av tävlande i världseliten.

Har också fans en målbild, en dröm?
– Jag har tyvärr inte haft möjlighet att resa utomlands och följa tävlingarna ännu. Jag hade bokat Holmenkollen Oslo denna säsong men så kom Coronapandemin. Skulle gärna besöka alla orter men jag har hört mycket om stämningen i Ruhpolding. Det ska visst vara en upplevelse utan dess like. Där skulle jag vilja vara en blågul prick bland alla de tyska flaggorna.

Nu har du säkert motiverat flera till att vilja vara med i det gulblå havet på läktaren; har ni plats till flera i BFS?
– Ja såklart, ju fler ju bättre! Vi har gott om kvadratmeter hos oss och idrottsglädje behöver inga måttband. Vi dubblade faktiskt vårt medlemstal under fjolåret så detta växer. Man hittar oss enklast på Facebook under Biathlon Family Sweden. Följ länken:
Sweden Biathlon Family

Så till slut; har du något Hemestertips?
– Jag älskar Jamtli i Östersund! Det passar för både litet och stor och det går också fint i dessa tider. Där kan man hålla avstånd och känna sig trygg medan man upplever allt från djur till natur och vår historia på ett lekande vis.

Ty efter detta infaller kanske saknaden… Men misströsta inte, vi har förberett två filmer som kanske till och med förklarar fenomenet The Biathlon Family. En norsk och en svensk…

Svensk

Norsk

Text: Jessica Bollnert
Foto: Per Danielsson, Biathlon Family Sweden