Inga absoluta sanningar men väl några trender…

Den första världscupveckan är avslutad och som vanligt när det gäller skidskytte är det omöjligt att spika fast några absoluta sanningar, det är sedan gammalt…

Men man kan skönja vissa trender;
– Norge är, som vanligt, väl rustat bland såväl damer som herrar.
– Frankrike ser ut att ha ett riktigt bra herrlag, fem åkare på världscuplistans topp-10 när det kringresande sällskapet nu drar vidare till Hochfilzen i Österrike. För övrigt finns bara tre nationer på den listan, förutom fransoserna tre åkare från Norge och två ryssar.
– Helt annat bland damerna. Här är åtta nationer representerade bland de tio bästa, bara Sverige (Linn Persson och Hanna Öberg) och Ryssland bidrar med vardera två på den listan. Kollar man nationspoängen ligger Norge och Sverige i topp men det är mycket jämnt där bakom.
– Och de tidigare så dominerande tyskarna har ett och annat att jobba med den här vintern, det törs jag nog säga redan nu även om man riskerar att få tillbaka ett sånt påstående som en bumerang…

Östersund har bjudit aktiva och ledare på de flesta sorters prövningar de här dagarna. Vinden på skjutvallen är inte att leka med och det är också sedan gammalt. Det har definitivt inte varit det nu heller. När dessutom det stabila vintervädret tog en tillfällig paus mitt i tävlingsveckan och vi istället bjöds på regn och många plusgrader blev i alla fall herrarnas distanstävling (i viss mån även damernas) en osedvanligt tuff historia som fransmännen tycktes trivas bäst i; fyra herrar överst i prislistan och två damer på prispallen. Jag gissar att det firades rejält i den franska vallaboden de kvällarna… Men som helhet tror jag att vi kan vara överens om att det har varit rättvisa förhållanden de flesta av tävlingsdagarna.

Sverige kommer till den här tävlingssäsongen med en ny sportslig ledning. Sportchefen Anders Byström  och huvudtränaren Johannes Lukas, bara 26 år, ska tillsammans med några gamla kända märken förvalta arvet efter Wolfgang Pichler. Det är naturligtvis inte en alldeles enkel uppgift att ersätta en ikon men jag gissar att Byström&Lukas reser vidare in i vintern med ett litet leende på läpparna; seger i inledande singelmixstafetten, trea i mixstafetten och en tredjeplats i den så spännande damstafetten där man var med och slogs om segern på den sista sträckan.
Det visar på en imponerande bredd i svenskt skidskytte. Och det understryks av ställningen i nationstävlingen där Sverige är tvåa efter Norge bland damerna och herrarna femma (Norge toppar även där). Men trots det; min känsla är att det finns mycket mer att krama ur det svenska gänget, åkformen har vi sett men insatserna på skjutvallen har varit högst blandade. Och då kan det bli en alldeles fantastisk skidskyttevinter om man kollar med blå-gula ögon…

Det här minns jag bäst av svenskinsatserna på hemmaplan;
– Linn Persson ser ut att ha hittat nya växlar och kommer att få sitt stora genombrott den här vintern. Bra varje gång; femma i sprinttävlingen, starka startsträckor i två stafetter, 25  skott/25 träff i liggande skyttet. Linn drömmer om att få kliva upp på en individuell prispall och snart är hon där. Bäst av alla i hemmalaget!
– Sebastian Samuelssons superlopp bäddade för triumfen i mixstafetten.
– Elvira Öberg, bara 20 år och fortfarande junior, tog steget in i världseliten med sin tolfteplats i sprinttävlingen och, allrahelst, den imponerande andrasträckan i damernas avslutande stafett.
– Hanna Öbergs ståskytte i flera tävlingar. Kommer att vinna redan före jul när hon samlat ihop det liggande skyttet!.
– Jesper Nelins andrasträcka i herrarnas stafett, den var fin!
– Mona Brorsson såg ut att ha något riktigt bra på G i distanstävlingen då hon brände chansen i den sista ståserien.
– Fyra starka stafettinsatser. Inte minst!

Här är några andra noteringar;
– Fransmannen Martin Fourcade är tillbaka där han skämt bort oss att vara under så många år men där förra säsongen blev ett misslyckande. Fourcade kommer åter att vara en het kandidat till totalen, inte minst eftersom Johannes Thingnes Bö den här vintern har två andra mål i sikte; att bli pappa i januari och vinna nya VM-medaljer i februari!
– Johannes Thingnes storebror Tarjei kan dock bli en tuff motståndare för Fourcade och de andra fransmännen. Tarjei har sett oerhört laddad ut under dagarna i Östersund.
– Det har också italienskan Dorothea Wierer gjort. Vann damernas total förra vintern och leder nu efter två deltävlingar. Med VM dessutom på hemmaplan i Antholz kommer det inte att slarvas med förberedelserna, absolut inte!
– Hanna Öberg och Marte Olsbu Röiseland är två tunga utmanare till Wierer, alltid bra!

Text: Agne Svärd
Foto: Per Danielsson/Projekt P