Tre systrar smällde högre än bara två…

Tre systrar smäller högre än två kan man kanske konstatera då Schweiz med tre Gasparin snuvade Sverige med två Öberg på damstafettsilvret bakom Norge, som försvarade sin seger från VM. Dessutom fick sluttjejen Lena Häcki något av revansch på Hanna Öberg.

Då Hanna vann två guld Junior-VM för tre år sedan var det just Lena Häcki som var närmast både i sprinten och jaktstarten.

– Ja det var nog en viss form av revansch, bekräftade Lena då vi påminde henne vid presskonferensen.

Hanna har gått lite raskare fram och vunnit både OS- och VM-guld men Lena har just här i Östersund visat att hon tagit ett kliv upp även i senioreliten.

Lena inte bara passerade Hanna i spåret hon var åtta sekunder bättre i sträcktid. Mest tack vare att hennes skytte flöt bättre med ett extraskott mot Hannas tre. I ren åktid skilde nio till Hannas fördel. Hanna var bara tre sekunder långsammare än Norges enda etta i åktid, Marte Olsbu Röiseland.

De tre schweiziska systrarna Gasparin heter Elisa, 28, Aita, 25, samt Selina, 35. Selina vann sin sträcka och Lena var tvåa. Laget var dagens skräll!

De norska damerna var inte lika suveräna i spåret som herrarnas segerlag på lördagen då respektive lagmedlem var åksnabbast på sin sträcka. Men det var inte så långt ifrån eftersom Ingrid Landmark Tandrevold var näst snabbast och Tiril Ekhoff snabbast. Debutanten Karoline Offigstad Knotten var 18 sekunder långsammare än italienskan Lisa Vittozzi på startsträckan, men sköt så bra – bara en miss – att hon ändå låg tvåa. Det var en nervös debutant:

– Jag kunde inte sova natten före tävlingarna och eftersom det var en sen start blev det en lång väntan. Men när skyttet gick så bra kände jag mig lugn. Speciellt med så rutinerade lagkamrater efter mig, sa Karoline.

Hon är ungefär jämngammal med större delen av svenska laget, om man bortser från 20-åriga Elvira Öberg. Halva laget kommer att passera 30 innan säsongen är slut. Det lovar kanske att Sveriges lag har större utvecklingsmöjligheter. Men samtidigt har Norge lite lättare att få fram nya.

Både Sverige och Norge hade en ny lagmedlem nu mot i VM då marginalen mellan Norge och silverlaget Sverige var 24 sekunder. Nu var det fyra lag inom 15 sekunder med VM-fyran Tyskland just som fyra. Dagens tvåor, med exakt samma lag, var i VM bara på 13:e plats.  Italien med två av dagens sträcksegrare Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi var precis som i VM där laget blev 10:a, alldeles för ojämnt det blev en 12:e plats med fem straffrundor i protokollet.

Sverige klarade sig utan straffrundor och åtta extraskott är ett någorlunda normalt resultat. Schweiz hade bara fyra och Norge 10.

Så här åkte svenskorna:

Linn Persson 17.44.1 – 3:a (3)  15.05,9 – 1

Elvira Öberg  18.02,5 – 6:a (2)  15.46, 9 – 5

Mona Brorsson 18.12,4 – 7:a (0) 16.14,1 – 9

Hanna Öberg  17.54,8 – 3:a (3) 15.51,5 – 2

Avser sträcktid – placering – (extraskott) samt ren skidtid och placering för den tiden.

Linn var alltså skidsnabbast på startsträckan (som är något kortare än övriga sträckor).

Text: Thord Eric Nilsson