Jesper Nelin gjorde snabbast sträcka av alla under herrstafetten

Norge infriade favoritskapet och upprepade fjolårets VM-triumf i herrstafetten. Som vanligt spelade snabbheten på skidor stor roll. Men snabbast på sin sträcka var ingen mindre än svenske Jesper Nelin.

I ren skidåkning var den norska kvartetten bäst på alla sträckor. Men räknar man in skjutningen var sträckplaceringarna 5-3-2-1, alltså ungefär som totalplaceringen utvecklades.

I fråga om sträcktider fanns ett stort svenskt utropstecken, nämligen Jesper Nelin, som förde fram laget till andra plats. Jesper var snabbast på sträckan, alltså skytte och åkning inräknat. I skyttet kostade han på sig två extraskott.

Faktum är att Jesper hade bästa totaltiden av alla på de tre jämförbara sträckorna 2-4. Första sträckan är något kortare och hade genomgående bättre tider.  Marginalen mellan honom och den näst snabbaste, Johannes Thingnes Bö, var 1,1 sekunder till Jespers fördel. Han förlorade bara fyra sekunder i spåret, men tog igen det och en sekund till på skjutvallen.

Nu hade säkert norrmannen mer kvar att ge, men hela situationen under kontroll. Det samma gäller även Martin Fourcade, som snabbt såg att han inte tog in på norrmannen och sedan hade ett klart grepp om andraplatsen. I sträcktid (näst bäst på sista) var han halvminuten långsammare än norrmannen och då ännu mer i rent åktid. Fransmannens marginal i skjutningen berodde på fullt både i liggande och stående.

Svenskarnas miss låg alltså i skyttet. Rent åkmässigt förlorade tre av dem mellan 27-30 per sträcka, bortsett från Nelin som bara släppte elva till sin norrman som rent åkmässigt var snabbast av alla på de tre sista sträckorna. En delad position med fransmannen Quentin Fillot Maillet, som dock var den enda i medaljlagen som fick en straffrunda.

Kvar från det norska guldlaget här vid VM i mars är bara bröderna Bö, som ju också var de som fixade segern nu. De två startmännen Johannes Dale, 22 och Erlend Bjöntegaard är rätt nya i stafettsammanhang. Unge Dale för övrigt ny i världscupsammanhang. De bäddade ändå bra för fortsättningen.

– Lite nervös var jag allt i morse, men det gick över. Fast nerverna kom tillbaka i stående, där jag behövde två extraskott, sa den norske startmannen.

I Norges styrka för skidskytte ligger det faktum att få nationer har så många som åker skidor. Det finns alltid en återväxt.

Stafetten gav egentligen inga riktiga skrällar. Sverige förbättrade sin VM-placering med ett snäpp. För Tyskland blev det motsatt med bara en åttondeplats trots ledning efter första genom Erik Lesser. Men efter Philip Horns tre straffrundor och sedan ytterligare en var det klippt.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Per Danielsson/Projekt P