Hanna brände chansen när Norge vann damstafetten

Norge drog det längsta strået i den ytterst spännande damstafetten där fyra lag länge hade chansen att stå överst på prispallen. Marte Olsbu Röiseland var starkast på den sista sträckan och kunde föra Norge till segern, 8,5 sekunder före överraskande tvåan Schweiz. Marginalen till trean Sverige var ytterligare ett par sekunder medan fyran Tyskland hamnade precis utanför pallen.

Sverige varm efter att ha visat den bästa bredden under den här tävlingsveckan i Östersund, favoriter i damernas stafettuppgörelse. Och Sverige var med i tätstriden hela vägen. Linn Persson grundade med en finfin förstasträcka där hon var felfri i det liggande skyttet (Linn har inte missat ett enda liggskott den här veckan, 25 raka fullträffar!) men tvingades använda alla tre extraskotten i sin ståserie. Men det kompenserade hon med startsträckans snabbaste åktid och kunde växla över till Elvira Öberg som tredje lag, 14,6 sekunder efter ledande Italien och i rygg på tvåan Norge.

– Jag hade en jättebra liggserie men drabbades av kalla fingrar i ståskyttet och hade svårt att känna skotten, berättade Linn efter sin sträcka.

Elvira Öberg, stafettävlingens yngste deltagare med sina 20 år, gjorde ett kanonlopp på den andra sträckan. Redan efter det första skyttet hade hon fört Sverige upp i ledningen och hon förvaltade avståndet till sina svåraste motståndare även i ståskyttet. Elvira  kunde växla över till Mona Brorsson med Sverige i ledningen, 5,5 sekunder före tvåan Frankrike och ytterligare tio sekunders marginal till Tyskland, Norge och Schweiz.

– Jag behövde lite extratid för att sätta skotten men när jag lyckas hålla fokus på det jag ska göra så gynnar det mig mest, sa Elvira efter en insats som definitivt tog henne in i världseliten!

På den tredje sträckan förvaltade Mona Brorsson sin ledning på ett utmärkt sätt. Visserligen hade hon inte den bästa farten i spåret men Mona var felfri i båda sina skjutinsatser och det räckte för att Sverige skulle behålla greppet om stafetten. Vid växlingen kunde Mona skicka ut Hanna Öberg i en liten ledning.
Men bakom Sverige jagade Norge och Tyskland strax efter och fyran Schweiz, tävlingens stora överraskning med tre systrar Gasparin och Lena Haecki på sista sträckan, var bara 6,6 sekunder efter…
Stafetten avgjordes i det liggande skyttet på sista sträckan, det var där som Norges Marte Olsbu Röiseland kunde skaffa sig greppet med en felfri serie samtidigt som Hanna Öberg tvingades använda sina tre reservskott. Sverige var då nere på fjärde plats sedan även Schweiz och Tyskland lyckats bättre i skyttet än Sveriges sluttjej.

Men Hanna Öberg lyckades ta Sverige tillbaka i medaljmatchen genom bra skidåkning och en kanonserie i sista ståskyttet. Avståndet till Röiseland och Norge var dock för stort, istället fick Hanna Öberg sikta in sig på att slå schweiziskan Lena Haecki och samtidigt hålla den jagande tyskan Franziska Preuss bakom sig. Den sista uppgiften klarade Hanna, däremot var Haecki för stark på spurtvarvet. I mål var Schweiz 1,7 sekunder före Hanna Öberg och Sverige.

Marte Olsbu Röiseland var aldrig hotad på spurtvarvet även om det blev onödigt spännande för norskorna sedan Röiseland trasslat till det något i den sista ståserien med två missade skott. Men det hade ingen större betydelse då hon redan hade kopplat greppet om slutsträckan i det läget.
I det segrande norska laget åkte Karoline Offigstad Knotten den första sträckan, Ingrid Landmark Tandrevold den andra och Tiril Eckhoff den tredje. Det var framförallt Ekhoffs starka skidåkning som gav Röiseland chansen att avgöra till Norges fördel och därmed upprepa triumfen från VM-stafetten här i Östersund för åtta månader sedan.

Fullständiga resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Per Danielsson/Projekt P