Sverige började bäst men Norge vann herrstafetten

Sverige började bäst och ledde herrarnas stafett efter halva tävlingen. Men när krutröken skingrades var det, nästan som alltid, Norge som tog hem segern sedan bröderna Tarjei och Johannes Thingnes Bö avgjort på sträckorna tre och fyra.
I mål var Norge dryga halvminuten före tvåan Frankrike och med trean, överraskningen Italien, på behörigt avstånd. Sverige slutade på femte plats sedan Martin Ponsiluoma skjutit bort de svenska möjligheterna på den tredje sträckan.

Tyskland öppnade starkast med Erik Lesser på den första sträckan men redan på den andra sträckan försvann deras möjligheter den här eftermiddagen när Philipp Horn hade en usel dag på skjutvallen och fick åka tre straffrundor!

Bättre gick för för Sverige i inledningen. Torstein Stenersen gjorde en utmärkt startsträcka och växlade över till tvåan Jesper Nelin som sjunde lag, bara 21 sekunder efter då ledande Tyskland. Och Jesper svarade för en kanoninsats på sin andrasträcka. Visserligen tvingades han använda två extraskott i sin liggserie men stark åkning och en felfri ståserie förde Sverige upp i ledningen av stafetten. Vid växlingen var Sverige drygt tio sekunder före tvåan Norge och hade ytterligare sju sekunder till trean Frankrike. Jesper Nelin var klart snabbast av alla på den andra sträckan.

– Det kändes gött, sa Jesper Nelin efter sin fina insats, hans bästa under den här inledande världscupveckan.

Men där och då var det roliga slut för Sveriges del. Till det liggande skyttet på den tredje sträckan kom visserligen Martin Ponsiluoma in som etta på skjutvallen med Norges Tarjei Bö i släptåg.
Men när Ponsiluoma lämnade skjutvallen var han 40 sekunder efter norrmannen sedan han missat fyra kulor och tvingats till en straffrunda.

– Det var inte det bästa skyttet som Martin har gjort, summerade den svenske skjuttränaren Johan Hagström med en viss ironi i rösten.

Ponsiluoma hade problem även i det stående skyttet med tre missade skott och den svenska chansen till en pallplats var därmed mer eller mindre förlorad. Martin Ponsiluoma var besviken över sitt misslyckade skytte. Men till hans försvar ska sägas att han drabbades av vapentrassel under inskjutningen då armremmen gick av och hans tvingades leta rätt på en reservrem. Den passade nu inte riktigt, Martin fick  ”puls i vapnet” i det liggande skyttet.

– Det är bara att gilla läget men det är tråkigt att förstöra en stafett, suckade Martin efter sin sträcka.

I täten hade nu Norge kopplat greppet med Frankrike som närmast jagande, det var giganterna Johannes Thingnes Bö mot Martin Fourcade på den sista sträckan. Fransmannen var lite bättre på skjutvallen men det hade ingen betydelse den här gången när Bö sköt tillräckligt bra och sedan var överlägsen fransmannen i spåret. I mål skiljde det dryga halvminuten till norrmannens fördel.

Sebastian Samuelsson gjorde ett tappert försök att åter ta Sverige in i pallstriden men sprack redan i det inledande liggande skyttet där han tvingades till en straffrunda. Och då hjälpte det inte att Samuelsson visade form i både åkningen och stående skyttet, Sverige kom i mål som femma, slagen av de segrande norrmännen med två minuter. Marginalen till trean Italien och den sista pallplatsen var dryga halvminuten och däremellan klämde sig även Ryssland in.

Fullständiga resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Per Danielsson/Projekt P

Fotnot: Damernas stafett avgörs på söndagseftermiddagen med start kl 15.30.