Krönika: Sveriges specialitet stafetter avslutar världscupveckan

För första gången avslutas Östersunds världscuphelg med två stafettdagar, herrar på lördagen, damer på söndagen. Det betyder två dagars dramatik med stora svenska möjligheter.

När stafetterna införes i längdskidornas VM- och OS-sammanhang var Sverige emot. Ändå skulle det bli så att just stafetterna passade Sverige ypperligt. Kanske på grund av att där kommer lagkänslan till sin rätt, kompletterad med ett lagom mått av djärvhet.

Det är just i stafetterna Sverige lyckats lite extra. Senast när världscupveckan inleddes och det blev både en seger och en tredjeplats i de blandade stafetterna.

I VM blev det ju också svenska stafettframgångar med damsilver och mixedbrons. I OS var det ännu bättre när herrarna skrällde med guld och damerna knep silvret.  Herrarna har dessutom vunnit en världscupstafett trots att två av de bästa saknades.

Det är även i stafett som våra längdåkare vid flera tillfällen satt ett annars överlägset Norge på plats.

Men stafett är stafett brukar man säga. Med det menar man att det lätt blir omsvängningar. Det gäller i ännu högre grad i skidskytte där riskmomenten är många. I alla sammanhang gäller att alla skall ha sin dag. Där spelar även laguttagarnas fingertoppskänsla stor roll.

I lördagens herrstafett hoppas vi att vår kvartett skall lyckas bättre än i de individuella tävlingarna där toppresultat saknas. Norge och Frankrike är favoriter. I övrigt en mycket öppen historia.

På damsidan kan vi vara nöjda om Sverige lyckas lika bra som i de individuella loppen där Sverige hade den klart bästa kvartetten, speciellt i sprinten medan det var jämnare i distansloppet. Frankrike och inte minst Italien har två riktigt bra medan det är ett visst hopp till övriga.

Norge har de som är snabba på skidor, men inte lika säkra i skyttet. Våra grannar får svårt att försvara sitt VM-guld från i fjol. Sveriges styrka ligger i jämnheten. Dessutom har i princip alla visat att vid en lyckad dag kan de slå vem som helst.

Vi hoppas på rafflande tävlingar inför stor publik. Hittills redovisar man drygt 8000 åskådare. Det krävs nästan 6 000 varje dag för att man skall nå målet, totalt 20 000.

Östersund bjuder alltid på förnämligt arrangerade tävlingar och fantastiska TV-sändningar med många tittare. Men det är svårt att nå de publiksiffror man vill ha. Ofta konkurrerar vintersportstudion som visserligen har andra starttider, men där tittarna ändå stannar kvar eftersom man vet att just skidskytte är den perfekta TV-sporten.

Men skall man göra bara några besök under en världscupvecka är stafetterna det givna målet. Här hänger man lätt med hela tävlingen eftersom det lag som är först i mål har vunnit. Missar i skyttet bestraffas direkt med straffrundor. Men först sedan upp till tre extraskott som tar 6-7 sekunder använts.  Som synes kan allt hända inom en skidskyttestafett.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Nordic Focus