Frankrike var bäst även i damernas distanstävling

Frankrike dominerade stort i herrarnas distanstävling då man tog hand om de fyra första platserna. Och Frankrike var bäst även när damerna körde sin distanstävling över 15 km på torsdagseftermiddagen. Men den här gången var dominansen inte lika stor… Justine Braisaz vann och Julia Simon var trea. Mellan de två fransyskorna smet Yuliia Dzhima, Ukraina, in som tvåa med tävlingens enda nollserie.

Justine Braisaz fick en tung start på tävlingsveckan i Östersund med en 83:e plats i söndagens sprinttävling sedan hon skjutit sex bom! Och efter två missar i den inledande liggserien såg hon verkligen inte ut som en vinnare den här gången heller.

– Första missen kände jag inte ens, det skottet bara small av, berättar Braisaz efter tävlingen.

Men fortsättningen blev desto bättre, tre nollor och, precis som de franska herrarna i onsdagens tävling, bra fart i spåret.

– Jag var väldigt nervös inför starten men det var en sån där dag när man är en vinnare, det är så här skidskytte är, summerar Braisaz.

Justine Braisaz trivs att tävla i Östersund. När VM avgjordes här i mars var hon trea i just distanstävlingen. Det här var nu hennes andra seger i världscupsammanhang, den första tog hon i en masstart för ett par år sedan.

I mål var fransyskan drygt elva sekunder före tvåan Yuliia Dzhima från Ukraina. Dzhima, som var den ende av damerna som var felfri på skjutvallen, hade ett litet grepp om tävlingen efter den sista skjutserien där hon var nästan sju sekunder före Braisaz, men på spurtvarvet räckte inte hennes fart för att hålla fransyskan bakom sig. Trean Julia Simon var med i tätstriden genom hela tävlingen men två bommade skott i sista ståskyttet förstörde segerchansen. Simon var slagen med 17,7 sekunder av Justine Braisaz.

Den svenska insatsen var jämn men inte tillräckligt bra för att utmana om några tätplaceringar. Däremot tog samtliga sex svenskor världscuppoäng!

Mona Brorsson hade dock chansen till något riktigt bra, ja hon hade faktiskt en solklar möjlighet att strida om segern hon hon gled in på skjutvallen för sitt sista skytte.
Men tre raka bom förstörde alla chanser.

– Jag var helt enkelt för trött så jag orkade inte hålla fokus. Men det känns som jag kommer närmare och närmare, en dag kommer skotten att sitta, säger Mona efter tävlingen.

Mona slutade nu på 15:e plats. Bäst av svenskorna var Hanna Öberg som tia.

– Det var en tuff tävling med 15 långa kilometer. Sammantaget ett okej lopp men jag grämer mig lite över missen i sista skottet. Jag hade ett bra flytt och då är det lätt att driva på för mycket, summerar Hanna sin insats.

Linn Persson åkte in på 17:e plats, Ingela Andersson var 32:a, Elvira Öberg 36:a och Emma Nilsson 40:e.
Huvudtränaren Johannes Lukas om den svenska insatsen:

– Det var jämnt och bra. Men vi kan bättre, vi måste ha ett bättre skytte.

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Bildbyrån