Norska brödratriumfen satte ryssar på plats

Herrarnas sprint blev en norsk uppvisning med fyra bland de åtta bästa och med bröderna Bö i topp. Fjolårets världscupsegrare Johannes Thingnes Bö kunde kosta på sig en straffrunda i liggande. Han tog ändå så småningom hand om täten och vann med 19 sekunder före storebror Tarjei, som också hade en miss.

– Jag trodde aldrig det skulle gå så bra eftersom jag märker att man knappat in på mig under sommaren. Speciellt på åkningen, sa dagens segrare.

Faktum är att det bara skilde åtta sekunder i ren åktid mellan de två bröderna. Fransmannen Martin Fourcade, som var femma totalt, hade bara en sekund sämre åktid än segraren, men två missar förstörde segerchansen.

Skillnaden mellan bröderna fördelades ganska jämnt mellan åk och skjutdelen. Tarjeis stående skytte kunde gjort att han missat andraplatsen. Han fick vänta elva sekunder innan första skottet avlossades. Ändå blev det en miss som kostade honom segern.

– Det är alltid lynniga vindar i Östersund och när jag skulle skjuta i stående var det extra svårt. Men jag tog fighten mot vinden. Det visade sig vara viktigt för vi kunde hålla ryssarna bakom oss. Kul också att jag knappar in på Johannes, sa Tarjei.

Dagens snabbaste i skytte var tysken Erik Lesser, som med sina fyra missar bara blev 33:a. Eriks farfar Axel tävlade en gång i Östersund, när han på 70-talet tillhörde Östtysklands ”dream team” i längdåkning. Erik var inte lika rask på skidorna och hela 55 sekunder långsammare än Bö.

Svenskarna hade ingen bra dag med många missar. Snabbast i spåret var Jesper Nelin några sekunder före Sebastian Samuelsson och ytterligare några före Martin Ponsiluoma, som alla förlorade 47 – 54 sekunder på dagens segrare. Övriga svenskar var kring minuten långsammare. Ponsiluoma sköt snabbt – tre bättre än Samuelsson. Men fem bom gjorde honom till sämst av svenskarna med en 61:a plats. Om sprinten följts av en jaktstart skulle Martin ha missat den.

Det blir intressant att se om dagens sprint påverkar uttagningen till stafetterna. Dessförinnan skall det förstås också köras distanslopp.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Nordic Focus