Johannes Thingnes Bö spurtade till ännu en seger

Norrmannen Johannes Thingnes Bö dominerade fjolårets världscupsäsong med 16 individuella segrar, och han startade årets med att vinna söndagens sprinttävling 19 sekunder före sin äldre bror Tarjei. Ytterligare några tiondelar var det ner till trean, den ryske överraskningen Matvey Eliseev.

De svenska åkarna var långt ifrån prispallen den här dagen efter många svaga insatser på skjutvallen.

Johannes Thingnes Bö hade en fantastisk fjolårssäsong med 16 individuella segrar, sju (av nio) i sprint. Och han öppnade året på bästa sätt. Redan i lördagens mixstafett kunde vi se att formen var på plats och det underströk han i söndagens sprinttävling. Visserligen hamnade han lite efter de allra bästa då han missade ett skott i det liggande skyttet men med stark åkning och felfritt ståskytte kunde han på spurtvarvet säkra ytterligare en världscupseger.

– Östersund bjuder alltid på krävande förhållanden och jag fick kämpa hårt för den här segern, sammanfattade Bö sin insats.

Men trots att han startade med en seger har JT Bö redan släppt tanken på att vinna den totala världscupen den här vintern. Anledningen är att han blir pappa i januari och kommer att missa en del tävlingar.

– Det är VM i Antholz som gäller, säger han.

Storebror Bö, Tarjei, såg annars ut att vara en vinnare i den här tävlingen. Han hade kopplat greppet om tävlingen när han kom till sitt sista skott i den stående serien. Men efter att ha väntat och väntat och väntat blev det ett bomskott och möjligheten att vinna var bortblåst.

Men Tarjei var nöjd med sin insats och andraplats.

– Jag gjorde ett bra lopp, säger han.

Tarjei Bö hade nio tiondelar tillgodo till trean Matvey Eliseev. Den ryske sensastionsmannen, han har tidigare varit sexa som bäst i världscupen, såg ut som en vinnare efter sista skyttet men orkade inte hålla farten på spurtvarvet.

Den svenska insatsen blev en besvikelse, inte minst med tanke på den form som åkarna visade i de inledande stafetterna i lördags. Sebastian Samuelsson var bäst på 27:e plats, nästan en och en halv minut efter segrande Johannes Thingnes Bö.

Samuelsson hade en bra start men föll igenom i det stående skyttet med tre bom.

– Det var tryggt och bra i det liggande skyttet men i stående hade jag ingen bra känsla och agerade osäkert. Åkningen var väl okej, sammanfattade Sebastian.

Thorstein Stenersen var näst bäst som 40:e man, Jesper Nelin var 47:a,  Peppe Femling 55:a och Martin Ponsiluoma 61:a (fem bom).

 

Text: Agne Svärd
Foto: Bildbyrån

Fullständigt resultat: Biathlonresults
Ladda ner resultat här.