Dorothea Wierer i form redan från start

Dorothea Wierer vann damernas totala världscup förra vintern. Och italienskan blir att räkna med även i årets upplaga. Wierer vann den inledande sprinttävlingen, drygt åtta sekunder före tvåan Marte Olsbu Roeiseland. Trea var Marketa Davidova från Tjeckien.

Linn Persson var bästa svenska på femteplats men den riktigt stora överraskningen var 20-åriga Elvira Öberg som i sin världscupdebut slutade tolva, bara fyra tiondelar efter storasyster Hanna!

Damerna hade att kämpa med svåra vindar på skjutvallen och bara tre aktiva (av 105 startande) klarade av att skjuta felfritt.

Dorothea Wierer missade ett skott i sin ståserie. Italienskan gick ut tidigt i startfältet och kunde snabbt koppla greppet om tävlingen med snabb åkning och ett felfritt liggande skytte. Men bommen i stående gjorde att den tjeckiska överraskningen Marketa Davidova kunde gå upp i ledningen inför spurtvarvet med några sekunders marginal till Dorothea Wierer. Italienskan åkte dock den sista rundan betydligt snabbare än den kroknande tjeckiskan och kunde säkra ytterligare en triumf.

– Det var ingen perfekt tävling av mig. Men resultatmässigt har jag fått en bra start på säsongen med seger i mixstafetten och nu i sprinten. Det visar att jag har gjort ett bra jobb i sommar, sammanfattade Wierer.

Snabbast av alla avslutade norskan Marte Olsbu Roeiseland som trots två missade skott kunde spurta upp till en andraplats, slagen av Wierer med 8,6 sekunder.

Bakom tättrion gjorde Linn Persson ett strålande lopp och var länge med i striden om segern. Men ett missat skott i det stående skyttet förstörde alla möjligheter till att vinna tävlingen. Nu blev det en femteplats, 21,6 sekunder efter den segrande italienskan.

Linn var mycket nöjd med insatsen, tangerat personbästa i världscupen (jaktstarten i Holmenkollen i våras).

– Det var ett bra resultat men inget perfekt lopp. Men jag gick verkligen för pallen på spurtvarvet och kunde nog inte ha gjort så mycket mer, säger hon efter tävlingen.

Om öppningshelgen som helhet med tredjeplatsen i lördagens mixstafett och söndagens femteplats i sprinten säger hon:

– En kanonstart, det är superkul!

Hanna Öberg var näst bästa svenska på elfteplats. Hon såg också ut att kunna blanda sig i segerstriden men så missade hon sina två sista skott i det stående skyttet.

– Det kändes bra fram till de sista två skotten. Jag blev nog lite distraherad av den första missen och det var lite onödigt. Men det var en okej start med en stabil första individuell tävling, säger Hanna.

Strax bakom, slagen med futtiga fyra tiondelar landade lillasyster Elvira som i sin världscupdebut också hade chansen till en pallplacering men fälldes av ett missat skott i stående. Mona Brorsson var 22:a, Emma Nilsson 43:a, medan Ingela Andersson slutade på 50:e plats.

Fullständiga resultat på: www.biathlonresults.com
Ladda ned resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Nordic Focus