Sverige vände misslyckad start till klar seger

Starten var katastrofal. Men slutet desto bättre. Sverige med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann singelmixstafetten då världscuptävlingarna inleddes i Östersund. Tyskland och Norge tog övriga två pallplatser.

Sverige va en av få nationer som hade toppat sitt lag till den här tävlingen och tillhörde förhandsfavoriterna. Men starten blev usel då Hanna Öberg misslyckades i såväl ligg- som ståskyttet, missade fyra skott i vardera momentet och tvingades dessutom till två straffrundor.

När Hanna växlade över till Sebastian Samuelsson var det svenska laget nere på 13:e plats, långt efter ledande Ukraina.

Men redan på den andra sträckan hade Sebastian Samuelsson tagit Sverige tillbaka in i matchen. Snabbaste åktiden och bara ett missat skott i stående samtidigt som många nationer hade det kämpigt på skjutvallen i den svåra vinden hade tagit Sverige upp till en tredjeplats, dock fortfarande en drygt minut efter ledande Ukraina som hade ett fantastiskt skytte så långt in i tävlingen.

Men Ukrainas Anastasiya Merkushyna föll igenom i sitt sista stående skytte (sex bom) samtidigt som Tyskland och Sverige hade fått ordning i jobbet på skjutvallen. Inte minst Hanna Öberg tog en gruvlig revansch, i det avslutande ståskyttet sänkte hon de fem prickarna på 18,6 sekunder, världsklass i alla sammanhang och inte minst under de här förhållandena.

När Hanna lämnade över till Sebastian Samuelsson var Sverige tvåa, 13,7 sekunder efter Tyskland.

Och Sebastian skulle upprepa insatsen från sitt första framträdande. Samtidigt kunde Tysklands Erik Lesser inte hålla ihop sitt sista stående skytte och Sebastian kopplade segergreppet. ”Silver-Sebbe” kunde defilera hem vinsten under spurtvarvet och i mål var marginalen till Tyskland drygt 18 sekunder och trean Norge var drygt 40 sekunder efter i mål.

Sebastian Samuelsson vid målgång i singelmix stafetten. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

– Vilken start på säsongen, fantastiskt, jublade Hanna Öberg när triumfen var säkrad. Men mitt första skytte var frustrerande…

Sebastian Samuelsson:

– När vi fick den dåliga starten var det bara att släppa allt och gå till attack. Hela tiden!

Och visst gick det undan, både på skjutvallen och i spåret. Sebastian var snabbast på sin första sträcka, tvåa på den andra. Hanna Öberg var 13:e på sin startsträcka och klart snabbast på sin andra sträcka.

 

Text: Agne Svärd
Foto: Bildbyrån

Fullständigt resultat: www.biathlonresults.com
Ladda ned resultat här.