Italien höll undan för den norska spurten – ny pallplats för Sverige

Italien tog ett tidigt grepp om mixstafetten och höll det ända in i mål trots att Johannes Thingnes Bö gjorde allt för att Norge skulle komma ikapp på den sista sträckan. I mål hade Italien drygt fyra sekunder tillgodo på det norska laget. Sverige lyckades följa upp segern i singelmixstafetten tidigare under lördagen med ytterligare en pallplats då kvartetten Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma tog en sensationell tredjeplats.

– Vilken härlig svenskdag, sammanfattade Linn Persson och Mona Brorsson direkt efter tävlingen.

 

Italien grundlade segern med sin starka besättning på de tidiga damsträckorna; Lisa Vittozzi inledde med stabilt skytte och snabb åkning och sedan visade Dorothea Wierer att fjolårsformen sitter kvar. Redan efter halva tävlingen hade de italienska tjejerna bäddat för en trevlig fortsättning med nästan 40 sekunders avstånd till tvåan Tyskland. Sverige och Finland var ytterligare drygt 15 sekunder efter.

Det avståndet förvaltade Lukas Hofer på bästa sätt och när han växlade över till slutmannen Dominik Windisch hade avståndet blivit mer än minuten till tvåan Sverige och trean Norge.

Men norrmännen hade ett ess kvar i rockärmen; fjolårets suverän Johannes Thingnes Bö.

Och norrmannen visade knallform på direkten. Visserligen blev det ett darrigt liggande skytte (tre bom) men farten i spåret var densamma, ståserien fantastisk, och i mål var Bö slagen med endast fyra sekunder av den italienske slutmannen.

Bakom ettan och tvåan gjorde Sverige en sensationellt stark insats; Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma visade, precis som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson gjort i den inledande singelmixen, grym åkform och de lyckades även hålla i skyttet på ett berömvärt sätt..

Det gav en ytterst trevlig plats på prispallen som trea.

– Vilken härlig svenskdag, nu gjorde vi fyra superbra sträckor, summerade Mona Brorsson.

Linn Persson var stark på förstasträckan och växlade som trea efter Italien och Finland. Mona Brorsson behöll den placeringen sedan hon passerat Finland men fått släppa Tyskland förbi sig. Jesper Nelin tog sig förbi Tyskland på den tredje sträckan och kunde överlämna till Martin Ponsiluoma som tvåa, sju sekunder före Norge och Johannes Thingnes Bö.

– Bästa läget jag kunde få, säger Martin Ponsiluoma.

Martin var med den norske fantomen efter det liggande skyttet men sedan var Bös fart alltför hög för den svenske slutmannen. I mål var Sverige knappa minuten efter segrande Italien.

Ryssland spurtade starkt som fyra, dock långt efter Sverige, Österrike var femma och Schweiz sexa medan Frankrike, en av favoriterna, försvann tidigt efter svaga insatser i skyttet.

Text: Agne Svärd
Foto: Bildbyrån

Fullständigt resultat: www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.