Aldrig så många svenskar på pallen samma dag

Vilken dag för Sverige! Sex svenskar på prispallen efter seger i singel mixed och en tredjeplats i den ”gamla” mixedstafetten, trots att de bästa prioriterats till ”singeln”, som väl egentligen borde kallas dubbeln.

De flesta övriga nationer hade prioriterat mixedstafetten, vilket ännu mer understryker den svenska bronsprestationen ganska precis en minut efter skjutsäkra Italien där de två inledande damerna, tvåa och etta i fjolårets världscup, grundlade segern.

Svenskarnas insats visar vilken bredd vi börjar få i skidskytte. Den sextett som fick chansen i världscupupptakten gjorde egentligen en jämn insats. Inga riktiga missar, om man bortser från Hanna Öbergs start i singelmixen. Efter sitt första varv med tre extraskott och en straffrunda låg Sverige på 16:e plats. Men hon fick sin revansch på sträckan med stående skytte, vilket är något av hennes specialitet. Sebastian Samuelsson hade förbättrat Hannas 13:e plats på andra rundan till en tredje plats. Hanna avancerade ytterligare ett pinnhål efter att ha satt sina fem skott på 18 sekunder och dessutom haft en av de bästa åktiderna.

Hanna blev själv imponerad då hon hörde skjuttiden:

– Jag brukar kanske ligga i närheten av den tiden då jag lyckas som bäst. Kanske också på träning. sa hon.

När Hanna och Sebastian blev trea på VM i februari sköt hon också snabbt med 21 sekunder. Nu var hon tre snabbare och Johannes Thingnes Bö var faktiskt  – om statistiken stämmer –  tre sekunder långsammare när han i den avslutande mixedstafetten gjorde en chansning för att hämta in Italien.

Singel mixens utveckling påminde för övrigt lite om VM där var öppningen också försiktig då Sebastian var nere på åttonde plats innan man sedan hjälptes åt för att nå bronsplatsen.

Utöver Hannas snabbskytte och bra åkning gjorde Sebastian det omvända. Bra skjutning, men framförallt kraftfull åkning. På två av sina fyra rundor var han snabbast och på de två andra bara cirka sekunden från snabbaste åktid. Verkligen imponerande.

Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma under lördagens Mixstafett.
Foto:Per Danielsson/Projekt P

I mixedstafetten var Italiens seger imponerande, speciellt skyttet med bara nio extraskott mot Norges 15 och Sveriges 11.

Slutmannen Dominic Windisch, som för övrigt vann vårens sista VM-distans här i Östersund, höll undan för spurtande Johannes Thingnes Bö.  När italienaren vann sitt VM var det både mer ”windisch” och snöande.

Naturligtvis var det damerna som grundade segern. 24-åriga Lisa Vittozzi – alltså jämngammal med Hanna Öberg – är ett av sportens framtidsnamn. Snabb skytt med en ståserie på 19 sekunder och också snabb i spåret. En idealisk allround skidskytt. Världscupvinnande Dorothea Wierer är fem år äldre och säker och snabb skytt.

Norge hade genom könsordningen omvänd ”toppning” av laget. Bröderna Böe gjorde en stark avslutning och Johannes hade kanske kunnat köra hårdare på första rundan då Martin Ponsiluoma lätt hängde med.

Linn Persson hade bästa sträcktiden på sin sträcka och speciellt det avslutande varvet imponerade. Jesper Nelin hade tredje bästa åktid på tredje sträckan och mycket snabb på första varvet, både i spåret och liggande skyttet. Både Mona Brorsson på andra och slutmannen Martin Ponsiluoma hade jämna insatser, precis som alla svenskar denna dag. Med plus för de tidigare nämnda. Onekligen en liten förvarning om att svenskarna har bra slagläge för veckans fortsättning. Tre herrar och tre damer har varit i elden inför nästa veckosluts stafetter för mer respektive herrar. Kompletteringen med ett fjärde namn blir en grannlaga uppgift.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Per Danielsson/Projekt P

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com