Amerikanska skidskytteälskaren John Reale förbereder sig för världscuppremiär

Besöket på världsmästerskapen 2019 gav mersmak och i december återvänder amerikanen John Reale till Östersund för ännu mera skidskytte. Förutom spännande tävlingar ser han denna gång framemot att få dela upplevelsen med sin 15-åriga dotter Aevia.

När bestämde du dig för att komma tillbaka till Östersund för världscuppremiären?
– Jag var ganska säker på att jag skulle komma tillbaka till Östersund redan innan jag åkte hem i mars. Jag funderade dock på att kanske köpa biljetter till VM i Antholz, Italien, men jag visste att den trevliga avslappnade atmosfären i Östersund skulle passa mig bättre.

Hur är din upplevelse av skidskytte jämfört med andra sportevenemang?
– Skidskytte är väldigt annorlunda jämfört med de sportevenemang jag vanligtvis besöker. Jag gillar att se New York Mets spela baseboll och jag hejar även på Toronto Maple Leafs i NHL. Två lag som spelar mot varandra under ungefär tre timmar är något helt annat än att se representanter från tjugo eller fler länder tävla i en enskild tävling under bara en timme. Till skillnad från baseboll och hockey, där laget antingen vinner eller förlorar, så är det fortfarande ett bra resultat i skidskytte när du presterar över förväntningarna och höjer din internationella rankning. Jag gillar även att visa support för flera olika lag och aktiva och att heja för varje åkares individuella framgång.

Vid senaste besöket i Östersund reste du ensam. Åker du själv även denna gång eller tar du med dig någon?
– Min 15-åriga dotter Aevia följer med denna gång! Alla mina fem barn, i åldrarna 11-18, är numer tillräckligt bekanta med skidskytte för att uppskatta en tävling. Resan passade dock bäst med Aevias schema. Hon tvekade inte en sekund utan är väldigt förväntansfull på sin första resa till Europa. Vi kommer till tävlingarna 4 december och är kvar över sista helgen.

Under VM var du på plats från att arenan öppnade till efter tävling varje dag. Har du några tips på hur man packar för en hel dag på arenan?
– Jag är ganska van vid att stå i kö i timmar för att komma åt bästa konsertbiljetterna, så jag behöver inte så mycket förutom lite bra musik och podcasts att lyssna på medan jag väntar. Sist visade det sig dock att två saker var väldigt bra att ha med: handvärmare för att göra tiden ute i kylan lite trevligare och broddar till mina skor för att enklare ta sig fram i den bitvis hala snön.

Vi pratar ofta om ”The Biathlon Family”, hur upplevde du mötet med andra Skidskyttesupportrar under VM?
– Jag är en ganska blyg och tystlåten person så jag förväntade mig inte att jag skulle möta så många. Trots det hade jag många härliga konversationer både med lokalbefolkning och supportrar från när och fjärran. Många hade funderingar kring skidskyttets popularitet i USA och hur jag hade upptäckt sporten. Jag i min tur lärde mig mycket kring olika supportrars favoriter bland världscuporterna och om andra sporter de gillade – någon dag vill jag verkligen uppleva en bandymatch! Det var trevligt att bli så varmt bemött av alla och jag hoppas att jag representerade mitt hemland med stolthet och värdighet.

En sak som överraskade mig positivt var hur i princip alla var oerhört hjälpsamma när det kom till språkförbistringar. Jag förstår inte att så många är så pass duktiga på engelska, men jag är väldigt tacksam för det. Jag kan bara ge min ödmjuka tacksamhet för alla som var villiga att prata engelska för min skull. Tack!

Jag är själv inte någon idrottare på något vis, men jag tror starkt på idrottens möjligheter att ta fram det bästa i både aktiva och supportrar. Idrott låter oss njuta av spänning och heja fram vår sida till vinst, samtidigt som vi påminns om att vi alla är där av samma anledning och att sportsmannaskap och rättvist spel är viktigare än någon individuell vinst. Att få uppleva den solidariteten personligen tillsammans med supportrar från alla möjliga olika nationer är något jag aldrig kommer att glömma. The Biathlon Family är ett bra sätt att beskriva det på.

Läs tidigare intervju med John Reale här.