Hållbarhetsinspiratör Ulf von Sydow

Hållbarhet i fortsatt fokus

Hållbarhet fortsätter vara en given del i planeringen när organisationen i Östersund summerar VM och blickar fram mot kommande världscuptävlingar.

Högt uppsatta hållbarhetsmål i samband med Skidskytte-VM är utvärderade och det är ett positivt resultat som organisationens hållbarhetsinspiratör, Ulf von Sydow, kan dela med sig av;
– Vi kom väldigt nära alla våra mål, som man får säga var väldigt högt uppsatta, och känslan är att hållbarhetstänket trängde igenom hela organisationen hela vägen till Östersund i stort. Vi körde all egen trafik på fossilfria bränslen och kunde även erbjuda goda möjligheter för besökare och funktionärer att välja bort bilen genom samarbete med kollektivtrafiken och när det kom till maten hade vi 80% svenskproducerat och hög andel lokalproducerat.

Från VM till Världscup

Hållbarhetsarbetet tar dock inte slut bara för att VM är över. I vinter väntar återigen en världscuppremiär och ambitionerna är minst lika höga som inför VM.
– Allt är i lite mindre omfattning på en världscup men inom hållbarhet planerar vi att hålla minst lika hög nivå, om inte högre, säger Ulf von Sydow.
En viktig del är att fortsätta arbetet med att förankra målen hos alla inblandade och få allt från organisationskommitté till funktionär och leverantör att förstå och, kanske än viktigare, tro på och själv bli en ambassadör för ett mer hållbart evenemang. Det blir även viktigt att fortsatt jobba för lösningar som underlättar för besökaren att välja bra resealternativ till Östersund och till arenan.
– Hållbarhet har blivit en hygienfaktor och för att vi ska kunna fortsätta arrangera vinterevenemang så är en omställning avgörande. Vi fokuserar främst på vårt egna evenemang men ambitionen är så klart att påverka och inspirera även andra arrangörer att haka på, avslutar Ulf von Sydow.

3 tips hållbarhetstips till besökare

– Res kollektivt till världscupen i så stor utsträckning som möjligt. Bor du nära är cykel eller promenad det absolut bästa, men måste du ta bilen så se till att fylla bilen med andra som också ska dit.

– Släng rätt sak på rätt plats.

– Ha trevligt och prata gärna hållbarhet med grannen på läktaren eller i toakön.

Läs mer om hållbarhetsarbetet här >