VM-arrangörerna nominerade till Nordens finaste matpris

Embla är matpriset som lyfter det bästa i den lokalproducerade nordiska matkulturen med totalt 320 nominerade. I Reykjavik den 1 juni utses vinnarna i de sju klasserna. Sveriges nominering till priset ”Nordisk mat till många” är inga mindre än arrangörerna för VM i skidskytte och VM i alpint 2019.

VM-tävlingarna genomfördes under loppet av 1 1/2 månad i Jämtland 2019. På initiativ av LRF Jämtland gick arrangörerna samman i en överenskommelse med målbilden att 80% av maten som serverades på arenorna till besökarna var svenskproducerad med fördel för den lokala och regionala maten. 100% av maten skulle även uppfyllde svenska djurskydds- och livsmedelskrav.

Därmed tog en helt ny typ av samarbete fart. Genom branschöverskridande träffar i matens värdekedja har många nya kontakter knutits mellan grossister, lokala producenter, arrangörer och kockar. Den lokala och regionala maten synliggjordes på plats för besökarna via ursprungsmärkning vid respektive rätt och regionala mervärden signalerades via bordsryttare, vackra informativa matplanscher och filmer om mat och matproduktion som visades på storbildsskärmarna på skidskyttearenan. Tack vare fokus på maten som en del av hållbarhetsmålet under VM 2019 stärks länet som professionell hållbar arrangör av stora events. VM 2019 kan ses som ett avstamp för maten som regional utvecklingskraft. VM-tävlingarna besökes sammanlagt av 200 000 personer.

EMBLA Food awards

Sju svenska finalister slåss om titeln bäst på mat i hela Norden när det nya matpriset Embla utses i Reykjavik den 1 juni.
– Våra tävlande har stor chans. Det är imponerade vilken bredd och spets som det svenska matundret har, säger Jan Ehrensvärd, jurymedlem och ledamot i LRFs Riksförbundsstyrelse.

LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC, står bakom priset som delas ut vartannat år, första gången 2017. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet och bondeorganisationerna för att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden.

Den svenska juryn, som tagit fram de sju bästa namnen ur de svenska nomineringarna består av stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Sveriges bidrag i EMBLAs 7 kategorier:

– Anette Gustawson, mjölkbonde från Billinge Gård i Norrtälje som med sitt äkta sätt får både elever och ministrar att lyssna. Nominerad till klassen Nordisk matkommunikatör.
– Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg. Hon odlar överallt, låter barnen vara med och kopplar samman råvaran med barnens favoritmat. Nominerad till klassen Nordisk mat till barn och unga.
– Erik Nilsson och Anja Persson på Gunnarshögs gård, Österlen. Har utvecklat det 112-åriga jordbruket till ett nytänkande livsmedelsföretag med sin egenodlade och kallpressade rapsolja som huvudprodukt. Nominerad i klassen Nordisk råvaruproducent.
– Pär och Johanna Hellström, Svedjan Ost i norra Västerbotten. I byn södra Svedjan bor 17 personer. Här tillverkar familjen Hellström, med sina 40 kor, en av Sveriges mest kända ostar, Svedjan Gårdsost, som har serverats på nobelmiddagen. Nominerad i klassen Nordisk mathantverkare.
– Bondens skafferi, Skåne, är länken mellan producenter, kockar och handlare och får restauranger och butiker att komma närmare kundernas växande intresse för närodlad mat. Nominerad i klassen Nordisk Matentreprenör.
– Arrangörerna för skidskytte-VM och alpina VM i Jämtland. 80 procent av maten som serverades till de cirka 200 000 gäster, publik och deltagare bestod av svenska råvaror. 100 procent uppfyllde de svenska djurskydds- och livsmedelskraven. Nominerad i klassen Nordisk mat till många.
– Matrundan, Österlen. I elva år har de 42 företagen som ingår i Matrundan Österlen lockat turister med sin matproduktion. De har också deltagit på Grüne Woche för att marknadsföra Skåne som matdestination. Nominerad i klassen Nordisk matdestination.
– De här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter och bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd, hyllar det närproducerade och är klimatsmart, säger Jan Ehrensvärd.