John – Ett av Sveriges mest långresta fan

Bland alla besökare under Skidskytte-VM är John Reale en av de som som rest absolut längst för att ta sig till Östersund. Han är från New Jersey, USA, och har besökt VM:s alla tävlingsdagar.

Inför damernas stafett är John på plats när arenan öppnar, fyra timmar innan start. Han går med snabba steg och har sikte på Granrisbacken, det enda stället han ännu inte sett tävlingarna ifrån. Målet är att komma så nära som möjligt för att ta fina bilder. Helst på Hanna Öberg.
– Jag följde OS på TV förra året och såg Hanna Öberg ta guld på distansen och senare se till att Sverige tog silver i damstafetten efter en grym avslutningssträcka.

John visste ingenting om skidskytte innan OS och intresset tog alltså fart i och med Hanna Öbergs framgångar. Där och då bestämde han sig för att komma till Östersund och uppleva Skidskytte-VM på plats, på Hannas hemmaplan.
– Jag bokade biljetter, flyg och boende för exakt ett år sedan. Och detta är första gången jag ser skidskytte live. Så min historia går inte så långt tillbaka i tiden.

Han viftar med en amerikansk flagga vid tävlingsspåret och är imponerad över USA:s resultat såhär långt i tävlingen. Men han hejar även på Sverige och Hannas guldmedalj i distansloppet är tveklöst evenemangets höjdpunkt.
– Hannas seger var helt fantastisk; fullt hus i skyttet, bra skidåkning och en helt galen publik. Men jag hoppas få uppleva ännu fler svenska medaljer. Jag hoppas och tror på Mona i damernas masstart!

Under sin vistelse bor John i Mordviken, Bräcke kommun, som han upplever som ett lugnt och stillsamt område. Han tycker även att naturen här i Jämtland/Härjedalen är förvånansvärt vacker.
– Jag visste inte vad jag hade att förvänta mig men det har verkligen varit en fantastisk upplevelse!

Nästa års VM går av stapeln i Antholz, Italien, och John funderar på att kanske även köpa biljetter dit. Hur som helst är han säker på att han kommer återvända till Östersund i framtiden:
– Självklart vill jag komma tillbaka till Östersund! Jag kan det här stället utan och innan nu. Förhoppningsvis får jag även med mig någon utav mina barn nästa gång jag kommer!

Foto: Andreas Lindgren