Wierer tog sitt första VM-guld i svåra förhållanden

Italienskan Dorothea Wierer, 28, tillhör de bästa damerna i vinterns världscup. Nu har hon även ett VM-guld!
Wierer vann damernas masstart, drygt fyra sekunder före Ekaterina Yourlova-Percht, Ryssland på silverplats. Trea blev Denise Herrmann, Tyskland medan Hanna Öberg gjorde ytterligare ett topplopp coh slutade fyra.

Damerna hade att kämpa mot tuffa förhållanden, det snöade kraftigt och på skjutvallen var vindarna nyckfulla. Det straffade några av de betrodda redan i det inledande liggskyttet. Anastasyia Kuzmina fick åka fyra straffrundor, världscupledande Lisa Vittozzi tre, Laura Dahlmeier två. Guldchanserna var redan borta för flera av förhandsfavoriterna. Men inte för Hanna Öberg. Hon sköt fullt och snabbt och kunde lämna skjutvallen som etta.

Sämre gick det i det andra liggskyttet för Hanna, ett missat skott och hon hamnade nästan 30 sekunder efter täten där rysskan Yurlova-Percht och italienskan Wierer var i täten efter ytterligare nollskytten. I det första ståskyttet kopplade Wierer greppet om guldet. Fem träff på 22 sekunder samtidigt som alla jagande tvingades in i straffrundan, däribland Hanna Öberg som missade grovt med två av sina skott.

Men det var nära att den 28-åriga italienskan, som tvingades avstå lördagens stafett med magproblem, schabblade bort sin upplagda möjlighet i sista skyttet. Två bommade skott gav konkurrenterna chansen men även de närmast jagande tvingades till besök i straffrundan. Däremot inte Hanna Öberg som träffade med sina fem skott i ett snabbt skytte och gick ut som fyra med chans till ytterligare en medalj. Men närmast framför var Denise Herrmann och det är en alltför tuff motståndare i ren skidåkning. Även den här gången.

I täten klarade Dorothea Wierer av att på stumma ben hålla undan för de jagande. I mål var hade hon knappt fem sekunder till Yurlova-Percht och ytterligare tio sekunder till trean Herrmann.
Hanna Öberg var 52,7 sekunder efter Wierer som fyra.
– Jag är ganska sliten men mycket nöjd med min prestation även om det blev en bom för mycket i första ståskyttet. Men totalt sett har det varit ett fantastiskt VM. Jag drömde om en medalj, nu har jag tagit tre och varit topp-5 i alla tävlingar, summerade Hanna, VM-tävlingarnas drottning.

Lycklig var också vinnande Dorothea Wierer.
– Jag kände mig så dålig i går och hade inga som helst förhoppningar den här dagen. Det här var fantastiskt, säger italienskan om sitt första VM-guld.

Bakom de allra bästa gjorde Linn Persson en av sina bästa tävlingar i karriären. Med tre missade skott (precis som Hanna Öberg) tillhörde Linn tävlingens bästa skyttar, bara Wierer och Yurlova-Percht sköt bättre den här dagen (två missade skott). Det förde Linn till en jättefin niondeplats. Mona Brorsson sköt lite sämre (fem bom) men åkte något snabbare än Hanna Öberg. Det räckte till en 14:e plats i prislistan.
Chefstränaren Wolfgang Pichler:
– Två bland de nio främsta, tre bland de 14. Vi visade att vi tillhör de bästa!

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Nordic Focus