Vi summerar VM och tackar allra ödmjukast

Skidskytte-VM 2019 är snart över. Flera svenska medaljer, folkfest i hela Östersund, nöjda åkare, rekord i antal TV-tittare och hyllningar från våra samarbetspartners. Detta summerar VM-organisationen med att det varit ett lyckat VM.

– Vi hade som vision att vara hela Sveriges Skidskytte-VM som skulle överträffa alla förväntningar och vara guld värt för alla. Det har vi lyckats med. Engagemanget har varit stort från hela Sverige med prisutdelare från olika regioner. Tittarsiffrorna har varit de högsta någonsin för ett Skidskytte-VM i TV och den publikfest som spritt sig över staden har varit guld värt för alla. Vi är nöjda, säger Patrik Jemteborn, VM-general.

Några av de mål som sattes innan var att:

* Ha flest involverade nationer genom tiderna. Tack var det fina ”Future Stars Seminar” uppfylldes det målet och ungdomarna var lyriska över sitt deltagande.

* En dynamisk och välkomnande funktionärskår. Antalet funktionärer har ökat och landade till slut på drygt 1200. Funktionärerna har fått mycket beröm för sitt engagemang och känslan av att vara ett team har varit stor. Det har speglat av sig i värdskapet och den familjära känslan.

* 101% nöjda team. Vi har haft de absolut bästa förutsättningarna för rättvisa tävlingar. Spåren har överträffat allas förväntningar och inga klagomål har inkommit kring tävlingarna.

* Vara det mest hållbara idrottsevenemanget någonsin. Vi har kämpat och tagit strid, vi har fört upp frågan kring hållbarhet på bordet både nationellt och internationellt. Det är bra. Om vi blir hållbarast eller inte får vi se efter utvärderingen.

– Skidskytte-VM som evenemang för Östersund har inneburit 248.700 besök kring hela VM-festen. Helt klart ett ”VM för alla”! Ser vi enbart till våra officiella skidskyttearenor har antalet besök varit 113.700. Vi är ödmjukt stolta över att ha levererat ett mer mångfacetterat skidskytte-VM där andra frågor än bara idrotten fått fokus. Jag hör redan att det i skidskyttekretsar pratas om ett före och efter Östersund, säger Patrik Jemteborn.

Antal besök & tittare under Skidskytte-VM

Invigningen 10000 (Medal Plaza)
Torsdag 8400 (Arenan) 1500 (Medal Plaza)
Fredag 5700 (Arenan) 1000 (Medal Plaza)
Lördag 6200 (Arenan) 2000 (Medal Plaza)
Söndag 9400 (Arenan) 3000 (Medal Plaza)
Tisdag 5100 (Arenan) 5000 (Medal Plaza)
Onsdag 4200 (Arenan) 2500 (Medal Plaza)
Torsdag 6800 (Arenan) 5000 (Medal Plaza)
Lördag 20100 (Arenan) 6500 (Medal Plaza)
Söndag 11300 (Arenan)

Summa per arena 77200 (Arenan) 36500 (Medal Plaza) 135000 (Stadsfesten)

Summa oficiella skidskyttearenor 113700
Summa Skidskytte-VM Östersund 248700

Enligt Eurovision som räknar internationella TV-tittare twittrar man att VM redan är en stor succé med över 87 miljoner tittade live-TV-timmar. En ökning med 15 procent från förra året.

SVTs tittarsiffror visar att sändningarna snittat med ungefär 1,1 miljoner tittare per dag. I jämförelse med förra skidskytte-VM:et i Hochfilzen är det 400 000 fler per dag nu i år.

– Att få producera VM i Östersund har varit ett rent nöje. Inramningen har varit fantastisk med alla människor både på läktaren och i skogen och vi har bara fått positiv feedback från våra utländska kollegor på mycket fin inramning, säger David Wessén, exekutiv producent på SVT.