Skidskytte-VM från A till Ö

A – Anastasyia Kuzmina från Slovakien. Ett prinsesslikt förnamn med ryskt ursprung mästerskapens första individuella segrare. Men bara sexa i jaktstarten. Tog sedan helt slut på distansen (58) och var nästan sist i masstarten.

B – Bröderna Bø fick ingå i samma guldlag och kammade även hem fler medaljer. Mest lillebror Johannes, men två rejäla medaljmissar förvånade.

C – Cuppoäng räknas i skidskyttesammanhang även vid VM. På herrsidan är den redan avgjord. Johannes Thingnes Bø kan hämta totalbucklan nästa helg i Holmenkollen medan det blir italiensk strid om dambucklan.

D – Dahlmeier, med Laura i förnamn. Näst Hanna Öberg mästerskapens jämnaste kvinnliga åkare. En krasslig säsong men god VM-form: 3-3-4-6 individuellt.

E – Ekatrina Yurlova-Precht, tog i masstarten en av Rysslands två silvermedaljer. Ett plus för Ekatrina är att hon talar engelska. Magra intervjusvar som silas genom tolkar ger normalt inte så mycket.

F – Fourcade, Martin, måste vara mästerskapens mest besvikne storstjärna. Placeringarna 6-5-39-24 var rejäla floppar. Det blev inte ens en stafettmedalj.

G – Guigonnat, med Antonin som förnamn, var en av söndagens sensationer och knep silvret efter bara tre missar och var bäst i en fransk kvartett där Martin Fourcade placerade sig sämst.

H – Hyllningarna vid Rådhuset vars förgård blev Medal Plaza var mäktiga. Speciellt om det var svenskt eller norskt på prispallen. Invigningen vid Rådhuset var imponerande med musiknumret The Sound of Jämtland som höjdpunkten. Ljusspelet gjorde också en välkommen comeback.

J – Jemteborn med Patrik i förnamn gjorde succé även vid sidan om sitt chefsjobb. Det är inte alla organisationschefer medverkar med strålande musiknummer som han gjorde vid invigningen och den officiella banketten.

K – Kalle ”Stav till stav” Grenemark och Christer Ulfbåde, TV-teamet som drog upp intresset för skidskytte fanns på plats som inbjudna. Som vanligt tippade de tävlingarna. Christer drog längsta strået

L – Löfvén och Lind, Stefan och Amanda var regeringsrepresentanter på plats olika dagar. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind gjorde ett piggt och vaket intryck på de flesta. Var säkert nöjd även med arrangörernas miljöarbete.

M – Mona Brorsson fick sitt internationella genombrott och hade guldchans innan nerverna spökade i jaktstartens sista skjutning där guldet skymtade. Men placeringsserien 5-7-6-14 har flera bättre eller i nivå med tidigare bästa. Stafettsilvret räknas också.

N – Utan att ens titta på medaljtabellen vet man att Norge är bäst. Det är man i nästan alla sammanhang på smala skidor. Kanske inte så märkligt när man säger att norrmän föds med skidor på fötterna. Fast nog måste de förlossningarna vara besvärliga.

O – Om kan man nästan alltid säga och spekulera. Om man inte missat… Tur kan man också ha med så kallade kantskott, men de går väl lika många gånger in som ut.

P – Pichler Wolfgang, gör sitt sista mästerskap som förbundskapten. En del av hans uttagningar fick frågetecken, men allt blev utropstecken. Han vet vad han gör och vi vet vad tysken betytt för svenskt skidskytte.

Q – Quentin Fillon Maillet räddade väl delvis den franska äran när Martin Fourcade svek. Två bronsmedaljer och näst Johannes Bø bäste manlige världscuppoängplockare vid VM.

R – Ryssland fick inte delta i OS på grund av dopingaffärer. I skidskytte är det numer fritt fram och i Östersund blev utdelningen hygglig.

S – Sebastian Samuelsson kom aldrig upp i sin olympiska nivå. Programmet och allt som kretsade kring blev nog för tungt för mästerskapens yngste medaljör. 29-16-4-26 individuellt. Med ett singel mixbrons som topp i fina stafetter.

T – Thingnes är ett mellannamn som skiljer bröderna Tarjei och Johannes åt. Johannes har valt att ta med lite från moderns släkt.

U – Utkastare behövdes möjligen på VMs krogliv, men var en ännu viktigare detalj för till exempel Hanna Öberg, som två gånger hade problem med den mojäng som skulle kasta ut tomhylsorna.

V – Vittozzi med Lisa i förnamn gick in i VM som världscupetta. Klarade silvret bakom Hanna Öberg i distansloppet, men fick finna sig att en annan italienska, söndagssegrande Dorothea Wierer gick upp till delad ledning i cupen.

W – Wierer och Windisch två skidskyttar från dalen där Antholz, nästa VM-ort, snuvade konkurrenterna på segern den snöiga och blåsiga söndagen. Dorothea hade avstått stafetten, vilket kanske var en fördel. Dominik var 18:e på sin sträcka och hade kanske söndagen i åtanke. Efter det guldet gillade han att det var en smula ”windisch”

X – X-tra-skott får här en nödlösning på stavningen. I jaktstarter och stafetter är de också en nödlösning som fördröjer behovet av straffrunda. I lördags hade Sverige för mycket av varan.

Y – Yngste medaljör alla kategorier var Sebastian Samuelsson med brons i singelmix. Sebastian fyller 22 om drygt en vecka. Yngst på damsidan, var Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, som fyller 23 i höst. Näst yngst: Hanna Öberg, som fyller 24 strax före världscupen i Östersund nästa vinter.

Z – Z-län är numera en ganska glömd beteckning på vårt starka vintersportlän. Att samma vinter arrangera två stora VM, Åre och Östersund, är ett styrkebesked. Kanske ett kvarts OS.

Å – Åskådarsiffran nådde inte optimistiska 120.000 utan stannade vid 77 00 med en stor del de två sista dagarna. 20 100 den intressanta lördagen och över 10 000 i söndagens busväder. Men räknar man in invigning och medaljceremonier vid Rådhuset passeras 100 000.

Ä – Äldre årgångar av skidskyttestjärnor fanns på plats i olika roller, ofta TV-kommentatorer, men även deltagare i välgörenhetsloppet. Namn som Ole Einar Björndalen, Sven Fischer och Urschi Disl klingar gott, liksom våra egna Magdalena Forsberg, Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Carl Johan Bergman och Björn Ferry.

Ö – Öberg Hanna blev VM-drottning. Klarade hemmapressen och höjde sin olympiska sämstanivå från 7 till 5. Aldrig sämre än femma individuellt (4-5-1-4). Totalt guld, silver och brons, ett snäpp till och med över OS-nivån. Inte ens Johannes Thingnes Bø tog så många världscuppoäng (186 mot 174).

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Per Danielsson