Det internationella engagemanget bland våra volontärer

En stor del av maskinen som har fått årets skidskytte-VM att gå runt är alla de funktionärer som ställer upp med sin ideella tid för att hjälpa till. Bruce, Stefanie och Kseniya är några av dem som har rest extra långt för att komma hit, då de har kommit till Östersund från Australien, Tyskland och USA för att jobba som funktionärer.

En fantastisk uppslutning av funktionärer gick att finnas när skidskytte-VM planerades i Östersund. Större delen av dessa befann sig nära hemorten, men det fanns även engagemang från övriga län, och även andra länder. Av de 1000 volontärer som ger av sin tid till mästerskapet är 24 av dem från utlandet. De har kommit från Tyskland, Norge, England, Spanien, Frankrike, Schweiz, och den mest långfarande kommer från Australien.

För Bruce från Australien började resan mot WCH i Östersund när han upptäckte skidskytte på Eurosport. Australien är ett land där just vintersporter inte är väldigt dominerande, så när intresset för skidskyttet växte sig stort bestämde sig Bruce för att han behövde se sporten på nära håll.

– Jag försökte att ta mig till Kontiolahti för ett par år sen, innan jag ansökte som volontär till Östersund. Där var de alla så härliga och så välkomnande, så jag bestämde mig; ”Okej, jag ska åka och uppleva allt på plats.” Och det har verkligen varit fantastiskt!

Stefanie, från Tyskland, och Kseniya, som är född i Vitryssland men nu pluggar i USA, hittade även de båda till Östersund via sportintresset. De har alla haft en härlig upplevelse under sin tid på arenan, och pratar mycket och gott om de människor som de har fått möjligheten att träffa – något som de alla uppskattar väldigt mycket.

– Jag älskar atmosfären här, och eventet – och alla jag har träffat här är människor som jag inte skulle ha träffat annars, berättar Kseniya. Och jag vet att om jag skulle återvända till Sverige om några år så kan jag höra av mig till de jag träffat här, och de skulle gladeligen säga åt mig att komma och hälsa på. Jag är stolt att kunna säga att det här har varit en av de bästa veckorna i mitt liv.

På frågan om de kan rekommendera funktionärsjobbet till andra som överväger att engagera sig, svarar de med ett rungande ”Ja!” och Stefanie citerar en känd slogan när hon säger ”Just do it!”. Bruce och Stefanie talar även om hur det inte spelar någon roll vilken ålder man är – Bruce som är pensionär och Stefanie som fortfarande jobbar – det finns något för alla att göra. Och det är värt det för folket man träffar!

För de flesta som ställer upp är det just gemenskapen, människorna, sporten, och spänningen med stora evenemang som lockat dem till funktionärsjobbet. Då de har dessa intressen gemensamt kan det vara därför alla tycks trivas så väl i varandras sällskap. Förhoppningsvis får vi även chansen att se dem alla igen, i framtida mästerskap eller kanske på Östersunds gator.

– Jag hade gärna kommit tillbaka, till Östersund och för att jobba som funktionär, säger Bruce. Jag vet att det är i Italien nästa år, och jag funderar redan på att åka dit. Så länge som man är medveten om att man kommer att arbeta med andra människor, andra kulturer, och man har rätt attityd, så känner jag att det är något man kan göra igen. För det har verkligen varit härligt!

På bilden: Bruce, Australien & Stefanie, Tyskland
Foto: Emma Höglund