Svendsen

Norge, Fourcade & en ny stjärna

Norge öppnade bäst med tre segrar, Martin Fourcade vann även den här gången och en ny stjärna tändes på skidskyttarnas egen himmel..
Det är den korta sammanfattningen av den här världscupveckan i Östersund.

Vi tar norrmännen först. För ett år sedan hade våra grannar en bedrövlig vecka i Östersund, den sämsta som någon kan minnas. Den här gången hade man både bredd och topp. Norge tog tre segrar; mix stafetten första dagen, Johannes Thingnes Böe i distanstävlingen och storebror Tarjei var tillbaka på överst på prispallen efter nästan fem års segertorka när han vann sprinttävlingen med minsta möjliga marginal, 0,7 sekunder före Martin Fourcade.
Men.
Norrmännen visade dessutom upp en imponerande bredd; förutom bröderna Böes segrar så åkte Emil Hegle Svendsen bra hela veckan, Henrik L’abbe-Lund var bäst av alla i den avslutande jaktstarten när han körde upp sig från 41:a till tolfte plats, Lars-Helge Birkeland var näst bäst i sitt avancemang från 29:e till sjätteplats, Synnöve Solemdal lämnar  Östersund som fyra och Marte Olsbu som sexa i den totala världscupen efter varsin pallplats och i övrigt fina insatser medan Tiril Eckhoff  och Ingrid Landmark Tandrevold, som misslyckades i de individuella tävlingarna, ingick båda i det segrande laget i  mix stafetten.

Givetvis är det ett norskt lag fyllt med självförtroende som nu reser vidare mot nästa helgs tävlingar i Hochfilzen! Och där kanske även åldermannen Ole-Einar Björndalen, 43 år (oturens äldste) har hunnit få upp farten…

Trots norrmännens starka vecka är det dock dubbelt franskt i täten av herrarnas världscup efter de iförsta tre tävlingarna. Att Martin Fourcade leder med placeringarna trea, tvåa och till sist även den sedvanliga vinsten (Fourcade har nu vunnit sju år i följd här i Östersund, oftast har det blivit två triumfer…) är naturligtvis ingen överraskning. Martin Fourcade har ju vunnit den totala världscupen de senaste sex säsongerna (förra vintern tog han 14 segrar…) och man behöver inte vara raketforskare för att inse att han blir svår att stoppa även den här vintern.

Lite mera överraskande är det då att Fourcade närmast följs av landsmannen Quentin Fillon Maillet i sammandraget. 25-årige Fillon Maillet (på 20:e plats världscupen förra säsongen) var överlycklig efter prestationerna här i Östersund som bland annat gav två pallplatser; tvåa i distanstävlingen och trea i jaktstarten.

I damernas tävlingar har fjolårssäsongens två starkaste kort, Tysklands Laura Dahlmeier och tjeckiskan Gabriela Koukalova, saknats i Östersund på grund av sjukdom respektive skada. Det öppnade möjligheter för nya namn att ta för sig. Det gjorde framförallt snart 29-åriga Denise Herrmann, som gav sig själv en något tidig födelsedagspresent (fyller den 20 december) och skidskyttevärlden ett nytt affischnamn. Den omskolade längdåkerskan, tvåa som bäst i en världscupsprint,  tog nu en imponerande dubbel när hon vann såväl sprinten som jaktstarten. Herrmann uppträdde som om hon aldrig gjort något annat än tävlat i den här sporten trots att hon kom till Östersund med bara ett års erfarenhet i bagaget.
Imponerande!

Men Herrmanns två vinster räckte inte för att lämna Östersund som världscupledare. Talangfulla fransyskan Justine Braisaz, bara 21 år, jämna insatser (åtta-tvåa-tvåa) gav fyra poäng mer i protokollet., 142 mot Denise Herrmanns 138. Och det är jämnheten som är Braisaz styrka. Hon vinner inte så ofta ännu men gör sällan eller aldrig någon riktigt dålig tävling. Justine Braisaz var totalsexa förra vintern. Räkna med henne även i fortsättningen – i många år!

Sverige då?
Absolut mer än godkänt med Fredrik Lindströms femteplats i jaktstarten och som sjua i sprinten, Mona Brorssons överraskande sjätteplats i distanstävlingen efter pricksäkert skytte samt två femteplaceringar i mix-stafetterna.

Att Fredrik Lindström skulle göra bra ifrån sig var inte helt oväntat, träningsrapporterna har skvallrat om en åkstarkare Lindström den här vintern. Dom rapporterna visade sig stämma. Inte minst i den avslutande jaktstarten såg Bredbyns stolthet formstark ut och bara kant-ut istället för kant-in i skyttet hindrade honom från att få stiga upp på prispallen även den här Östersundsveckan.

Men det fanns förhoppningar om ännu lite mera. Och kanske det hade blivit så om Hanna Öberg fått vara frisk hela veckan. Startsträckan i mix stafetten lovade onekligen en hel del. Men för flera i det svenska laget gick skidorna lite för sakta och bommarna på skjutvallen blev för många den här gången.

Fotnot 1: Förutom Norges tre segrar vann Tyskland två tävlingar, Frankrike, Österrike och Vittyskland vardera en.
Fotnot 2: Ryssland var det här årets Norge. Här fanns inte mycket att glädja sig över. Anton Shipulin, fjolårets totaltvåa, ligger på 14:e plats efter tre tävlingar, Anton Babikov som nummer 17. Bland damerna här Ekaterina Yurlova-Percht bäst på 20:e plats.

Fullständiga resultatlistor från veckan i Östersund hittas på www.biathlonresults.com. På fredag fortsätter världscupen i Hochfilzen.

Text: Agne Svärd/Foto: Per Danielsson – Frilansfotograferna