När lillebror missade tog storebror segern

Det kan vara bra att ha en bror när man misslyckas. Johannes Tignes Bö, som vann i torsdags, missade tre skott redan i första skyttet. Då hade storebror Tarjei inte startat. Men när han gjorde det förstod man att han skulle ge ledande Martin Fourcade en match.  Tättrion hade alla en miss i stående. Inför sista rundan låg Tarjei efter Lesser men en halv sekund före Fourcade. Ett avstånd han ökade med två tiondelar.

– Jag kämpade i varje backe som om det skulle ha varit mållinjen och eftersom jag såg Fourcades spurt innan jag startade visste jag vad som krävdes, sa segraren som efter mållinjen blev liggande. Helt utslagen.

När jag vaknade från det döda såg jag att jag vunnit.

– Seger känns bra när man har en lillebror som oftast lyckats bättre.

Storebror Böe, som fyller 30 nästa år, har haft det motigt.

– Jag blir lätt sjuk med förkylning eller andra små krämpor. Det är min stora svaghet. En styrka är att ändå kunna komma igen, sa Tarjei Bö.

Det är fyra år sedan han vann den senaste av sina nio segrar och två år sedan han senast var på pallen. Segern måste kännas som lite extra. En liten marginal till Fourcade är dessutom inget ovanligt.

– För fyra år sedan slog han mig med en tiondel, sa fransmannen som var glad att norrmannen åter kan slåss om podieplatser.

– Jag hade visserligen hoppats på seger, men är nöjd med min placering. Men missen i stående var lite onödig. Jag tryckte på litet för hårt med axeln.

Erik Lesser var tre sekunder bakom Fourcade.

– Jag är van att fightas mot honom och van att förlora den fighten. Men det är ovanligt jämnt inför jaktstarten och jag kan lova publiken en ovanligt spektakulär fight, sa Lesser.

Dagens snabbaste i spåret var Johannes Tignes Böe, som åkte 8,9 sekunder snabbare än den segrande brodern och ytterligare två tiondelar snabbare än Fourcade. Trots tre straffrundor, som tog 1.15, var han bara 34 sekunder efter brodern och blev elva. En ny pallplats är inom räckhåll. Erik Lesser var snabbast på vallen, inklusive skyttet. Där tjänade han 15-16 sekunder mot konkurrenterna på pallen.

Apropå bröder så hade Martin Fourcades storebror  Simon en hygglig dag och blev 15:e. De två familjernas yngre bröder Martin och Johannes toppar just nu världscupen med 102 resp 90 poäng.

Dagens minianalys

  • Tarjei Böe 22.40,6 (1) +15,3 + 8,9
  • Martin Fourcade +0,7 (1) +16,0 +9,1
  • Erik Lesser + 3,7 (1) 0,0 +27,2

Svenskarna

7) Fredrik Lindström +16,7 (0) +15,9 +46,8

20) Jesper Nelin + 44,3 (1) +20,0 + 48,5

36) Sebastian Samuelsson +1.11,6 (2) +22,6 +50,3

99) Martin Ponsiluoma +3.15,3 (3) +16,3 (!) +2.32,2

Fullständig resultatlista på www.biathlonresults.com

Text: Thord Eric Nilsson/Foto: Johan Axelsson