Johan Hagström

Johan Hagström: Flera kan göra topplopp

– Godkänt. Men inte mer än så.
Så var skjuttränaren Johan Hagströms omedelbara summering efter damernas sprinttävling på fredagskvällen. Nu hoppas Hagström på bättre resultat när herrarna i eftermiddag kör sin sprint.
– Flera av våra åkare kan göra ett topplopp, säger han.

Nej, damernas sprinttävling fick inte den utveckling som den svenska ledningen hade hoppats på. Största förhoppningen var på förhand knuten till Hanna Öberg, som visat fin form på hemmaplan men hade ett mindre lyckat skytte i distanstävlingen med tre bommade skott. Men Hanna tvingades under tävlingsdagen kasta in handduken på grund av känningar i halsen.

Nu blev Emma Nilsson bäst i den svenska kvintetten som 25:a. Emma sköt fullt liksom Hanna Öbergs ersättare Elisabeth Högberg på 30:e plats, Linn Persson var 40:e, Mona Brorsson 42:a och Anna Magnusson 44:a. Jämnt alltså. Men inte tillräckligt bra.
– 90 procent träff i skyttet är bra som lag betraktat. Vi är en av de bästa skjutnationerna. Men man måste skjuta fullt för att kunna vara med och slåss om tätplaceringar, säger Johan Hagström. Det blev lite för många ”lätta” misstag.

Nu sätter den svenske skjuttränaren sitt hopp till herrarna i dagens tävling och så här säger han om den svenska laguppställningen:
# Fredrik Lindström (startnr 43). ”Spännande, han är i väldigt bra form. Jag tror att Fredrik kommer att göra ett topplopp”.
# Jesper Nelin (80). ”Han är i kanonform. Jag såg när han tränade på fredagen och han var så himla bra. Det är kul att se Jesper åka skidor”.
# Sebastian Samuelsson (14). ”Håller bra form, Sebastian är stabil och cool som alltid”.
# Martin Ponsiluoma (106). ” Martin har testat världscup tidigare men får nu tävla för första gången på hemmaplan. Han har kommit starkt under sommaren och hösten och presterat väldigt bra i rullskidskytte. Nu hoppas vi att han kan göra det lika bra på riktiga skidor. Han har tagit både ett och två kliv framåt och det kan bli hur bra som helst. Martin är en joker!”.

Dagens huvudfavoriter kommer dock inte från Sverige. Nej, snackisen är förstås om fransmannen Martin Fourcade, de senaste sex(!) årens vinnare av den totala världscupen, kan få revansch från i onsdags på norrmannen Johannes Thingnes Böe. I onsdags åkte de ungefär lika fort, och sköt lika bra (men Böe var snabbare…) fram till det sista stående skyttet. Där brände Fourcade två skott medan norrmannen var säkerheten själv och kunde ta en överlägsen seger.

Revansch i dag för Martin Fourcade? Fransmannen brukar vinna ett par lopp under den här öppningsveckan i Östersund. Och det har han fortfarande chansen att göra….

Startlista för herrarnas sprint hittar du på www.biathlonresults.com 
Text: Agne Svärd/Foto: Per Danielsson – Frilansfotograferna