Denise Herrmann

Herrmann bäst även i jaktstarten

Tyskan Denise Herrmanns insats i sprinttävlingen var verkligen ingen engångsföreteelse. Det visade den 29-årige omskolade längdåkaren i söndagens jaktstart. Herrmann tog där sin andra raka seger, 25,8 sekunder före tvåan Justine Braisaz, Frankrike. Ner till trean Marte Olsbu, Norge var marginalen 48 sekunder.

Många gjorde nog bedömningen att Herrmann skulle få svårt att försvara den ledning på drygt 15 sekunder som hon hade skaffat sig i fredagens sprinttävling då jaktstarten skulle avgöras. Fyra skjutningar skulle inte vara till hennes fördel. Men det bekom inte Herrmann det minsta. Visserligen kom det två missar och tappad ledning i den första ståserien men i övrigt var tyskan felfri i sitt skytte. Och eftersom hennes skidåkning är bättre än konkurrenternas hade det ingen betydelse. Herrmann avgjorde i ett nafs mot enda utmanaren, Justine Braisaz från Frankrike, vid utgången på spurtvarvet och i mål blev marginalen drygt 25 sekunder mellan de två.

Den 21-årige fransyskan har dock all anledning att vara nöjd med veckan i Östersund; åtta på distansen, tvåa i sprinten och nu tvåa i jaktstarten efter felfritt skytte gav många sköna världscuppoäng. Ja, poängen räcker faktiskt till att lämna Östersund som ledare i den totala världscupen efter de tre inledande tävlingarna, fyra poäng före Denise Herrmann och hennes två segrar. Norskan Marte Olsbu tog den sista pallplatsen, 48 sekunder efter segrande Denise Herrmann. Även Olsbu har haft en bra start på säsongen med tre topp10-placeringar. Det ger henne en sjätteplats i totalen så här långt.

De svenska tjejerna stod inför en svår uppgift efter en mindre lyckad insats i sprinttävlingen. Det gick inte mycket bättre den här gången. Jämnt men inte tillräckligt bra är sammanfattningen av jaktstarten där Anna Magnusson blev först av svenskorna med en 37:e plats.. Världscuppoäng (40 bästa) tog även Emma Nilsson (39:a) och Mona Brorsson (40:e) medan Linn Persson(42:a) och Elisabeth Högberg (44:a) blev utan. Varken farten i spåret eller skyttet var tillräckligt bra den här gången.

Fullständig resultatlista på www.biathlonresults.com

Text: Agne Svärd/Foto: Johan Axelsson