Tarjei Boe

Fourcade fick ge sig mot ännu en Böe…

Vi såg fram mot ännu en duell mellan Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bö i herrarnas sprinttävling.. Och visst fick vi en duell mellan Fourcade och Bö. Men inte Johannes utan väl storebror Tarjei! I mål skiljde sju tiondelar mellan de två till norrmannens fördel. Tarjei Bö tog därmed sin första seger i världscupen sedan februari 2013. Fredrik Lindström gjorde en bra tävling och tog sig in på sjunde plats.

Tarjei Bö har i många år tillhört de främsta i världen. Men den senaste säsongen har han brottats med sjukdomar och inte kunnat tävla speciellt mycket. Exempelvis förra säsongen blev det bara åtta tävlingar i världscupen och en sammanlagd 50:e placering. Men nu är den äldre brodern Böe tillbaka på allvar. I lördagens sprinttävling gick han ut i slutet av startfältet och hade alltså full koll på vad som hade hänt i tävlingen. Redan efter inledande skyttet hade Tarjei tätkänning, stark åkning på andra rundan gjorde att han kopplade greppet om tävlingen och inte ens ett missat skott i ståserien kunde stoppa honom den här gången. Visserligen gjorde Martin Fourcade ett vassare spurtvarv men i mål hade norrmannen marginalerna på sin sida och vann med 0,7 sekunder före Fourcade. Trean Erik Lesser, Tyskland, var slagen med 3,7 sekunder.

Lillebror Bö, Johannes Thingnes som vann onsdagens distanstävlingen, försvann ur segersnacket redan i första skyttet där han missade tre skott. Men han åkte fort och sköt fullt i stående och det räckte till en slutlig elfte plats, dryga halvminuten efter storebror, och kan därför inte räknas bort i morgondagens jaktstart.

Fredrik Lindström hade utlovat full satsning från första stavtaget. Men så blev det nu inte. Det inledande varvet gick riktigt sakta. Men efter ett felfritt liggande skytte fick han god draghjälp av italienaren Dominik Windisch i spåret. Fredrik sköt fullt även i stående och en stark avslutningsrunda förde upp honom till en sjundeplats. Fredrik var mycket nöjd efter loppet.
– Vilket skytte. Och vilka skidor, jublade Fredrik Lindström i intervjun med TV4 efter loppet.
– Nu ska det bli riktigt kul att åka morgondagens jaktstart.
Fredrik går där ut knappt 17 sekunder efter Tarjei Böe.
– Fredrik kan hänga vilken åkare som helst. Han blir livsfarlig med det här skyttet, var skjuttränaren Johan Hagströms bedömning efter loppet.

Ytterligare två svenskar får åka jaktstarten. Jesper Nelin gjorde ett starkt lopp som 20:e man, 44,3 sekunder efter segraren med ett missat skott medan Sebastian Samuelsson blev 36:a (två bommar i liggande). Martin Ponsiluoma fick en mardrömsstart med tre bommar i liggande. Han slutade på plats 99.

Fullständig resultatlista på www.biathlonresults.com

Text: Agne Svärd/Foto: Per Danielsson – Frilansfotograferna