Norska mixstafettlaget

Norge först även i år

Norge upprepade segern från förra året när mix stafetten avgjordes på söndagskvällen. Segern bärgades efter en dramatisk sista sträcka där Emil Hegle Svendsen kunde säkra den norska segern, 5,7 sekunder före tvåan Italien och 6,4 sekunder före trean Tyskland. Sverige slutade på en snygg femteplats. Bara en miss i det stående skyttet av Jesper Nelin på den tredje sträckan hindrade Sverige från att slåss om segern den här kvällen!

Mix stafetten fick en mycket trevlig start sett med svenska ögon. Hanna Öberg visade strålande form och kunde växla som etta, trots två bommar i det stående skyttet. Det formligen lyste av självförtroende kring Hannas insats.
– Det blev lite stressat där i stående men mitt liggande skytte kändes kontrollerat. Och så hade jag jättebra skidor, sa Hanna till TV4 efter loppet.
Anna Magnusson åkte den andra sträckan, sköt fullt i både liggande och stående men tappade något i skidåkningen. Anna ställdes här mot flera duktiga åkare och kunde inte riktigt hänga med i tempot. Framförallt var det Finlands Kaisa Mäkäräinen som gick fort i spåret och förde upp sitt lag i ledningen, närmast före överraskningen Slovakien. Tyskland, Norge och Italien följde närmast medan Sverige halkade ned till en åttondeplats.
– Jag är kanonnöjd med loppet, sa Anna Magnusson till TV4. Det var precis som jag ville ha en öppningstävling men samtidigt får jag inse att jag inte riktigt är där ännu.
Att Finland skulle få det kämpigt att hålla sin ledning när herrarna tog över var ingen överraskning. På tredje sträckan var det istället Italien genom Dominik Windisch som kopplade greppet om tävlingen. Windisch var felfri i sitt skytte och åkte fort i spåret. Vid växlingen hade han skaffat Italien ett drygt 23 sekunder stort avstånd till närmast jagande Slovakien och Norge.
Sverige hade här åkt upp sig till en sjätteplats men tappat i tid sedan Jesper Nelin efter en strålande insats på skidorna bommat tre skott i det stående skyttet och dragit på sig en straffrunda.
– Det var lite väl mycket chansning i det skyttet, sa den svenske skjuttränaren Johan Hagström i TV4-sändningen.
Det såg här upplagt ut för Italien. Men slutsträckans Lukas Hofer föll igenom i det liggande skyttet. Tre missar samt en straffrunda gav Emil Hegle Svendsen och Norge en gratischans att komma in i matchen.
Men den höll Svendsen på att skjuta bort. Han tvingades i det stående skyttet att sätta alla sina tre extraskott för att kunna slåss om segern. Och det klarade norrmannen. På spurtrundan var sedan Svendsen starkast och förde Norge till en knapp seger före Italien och Tyskland.

Fredrik Lindström åkte den sista sträckan i det svenska laget och han visade fin form. Felfritt och snabbt skytte och bra fart i spåret gjorde att han kunde föra Sverige i mål som femte lag.
– Det var så bra som det kunde bli. Jag är mycket nöjd med min insats i dag, summerade Fredrik Lindström i TV4.

Det norska segerlaget bestod av Ingrid Landmark, Tandrevold, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Böe samt Emil Hegle Svendsen.

Fullständig resultatlista på www.biathlonresults.com

Text: Agne Svärd Foto: Per Danielsson/ Frilansfotograferna