Agne Svärd: Den gamla sanningen gäller fortfarande

En gammal sanning är att väldigt många kan vinna en skidskyttetävling. Den gäller fortfarande (nästan alltid, Martin Fourcade spelar liksom i en egen division och har i fem år vunnit särklassigt mest och kommer att göra det i ytterligare några år). Men om man ska dra en liten slutsats efter den här veckan blir den så här; Frankrike ser ut att vara bäst rustat (även utan Fourcades överlägsenhet) inför den närmaste framtiden medan den gamla stormakten Norge har ett och annat att fundera över. Och det unga svenska laget har tagit sjumilakliv framåt på mycket kort tid!

Frankrike vann mest i Östersund, överlägset. Fyra triumfer där Martin Fourcade var inblandad i tre. Det kunde mycket väl ha blivit fullt hus för den fantastiske fransmannen men även han blev riktigt mänsklig när han skulle hamra in den sista spiken i jaktstarten. Snopet, även för Fourcade, men trötthet efter en intensiv vecka kan drabba även den bäste. Fourcade är alltid bra i Östersund och resultatraden 1-1-1-3 understryker väl det faktumet.

Fyra nationer delade på övriga förstaplatser; Norge, Tyskland, Tjeckien och Ryssland. Norrmännen inledde i den mixade stafetten, Ryssland avslutade med en dubbel i jaktstarten (Anton Babikov etta, Maxin Tsvetkov tvåa).

Men i övrigt hade de här gamla stormakterna en tung vecka i Östersund, Norge förmodligen den sämsta i modern tid. Johannes Thingnes Bø tog en pallplats (tvåa i distanstävlingen) medan 42-årige Ole Einar Björndalen var jämnast utan att få till någon fullträff i de tre individuella tävlingarna.
På damsidan hade Norge det inte bättre; Tiril Eckhoff ligger på 22:a plats i sammandraget efter premiärveckan och är den av norska damerna som ligger bäst till.
Jag påstår att norrmännen har en hel del att fundera över de närmaste dagarna. Insatsen i Östersund var faktiskt bara en fortsättning på hur det såg ut i genrepet i Sjusjöen för några veckor sedan

Även Ryssland ser ut att ha bekymmer bland damerna. Bäst i Östersund var Tatiana Akimo. Hon ligger på platsen närmast efter Tiril Eckhoff. Summeringen på herrsidan ser betydligt bättre ut: Maxin Tsvetkov ligger tvåa efter Fourcade, Anton Babikov är sexa efter sin seger i jaktstarten och Anton Shipulin såg formstark ut trots att det inte blev någon riktig fullträff. Se upp för Shipulin i vinter, varningen är härmed utfärdad!

Bland damerna toppar den tyska supertalangen Laura Dahlmeier efter inledningen, närmast följd av de stabila korten Gabriela Sou…, förlåt Koukalova, Tjeckien, och Marie Dorin Habert. De ser ut att kunna hugga för sig även i fortsättningen. Finländskan Kaisa Mäkäräinen kan säkert utmana de dagar hon får ihop sitt arbete på skjutvallen. Det gjorde hon i lördagens sprint (en straffrunda) och Kaisa hade något riktigt stort på gång även i jaktstarten då hon svajjade i sista ståskyttet.
Jag varnar alltså för Mäkäräinen och låter italienskan Dorothea Wierer åka med i densamma. Hennes visslande avslutning på veckan var imponerande.

Vi har våra förhoppningar på det unga svenska laget och dom har levererat bättre än vi vågat tro och hoppas på; sex av åtta tävlingar har bjudit på goda karameller att suga på, endast jaktstarterna sista dagen var inget att skriva hem om.

# Bäst, naturligtvis Fredrik Lindströms andraplats i lördagens sprinttävling. Så välförtjänt, första gången på prispallen på tre år, däremellan har Fredrik haft mycket motvind. Ångermanlänningen har sett mycket stabil ut under hela veckan ända fram till andra halvan av jaktstarten. Där tog krafterna slut, fyra tävlingar på åtta dagar kräver sina offer. ”Biffen” var den som föll hårdast när han bommade hälften av sina skott, fem av tio. Det har inte hänt många gånger i hans karriär, kommer förmodligen inte att hända så ofta i framtiden heller.

# Näst bäst, världscupsdebutanten Hanna Öberg som blev åtta i sin första distanstävling över 15 kilometer.

# Bra varje gång, Hannas barndoms- och klubbkompis i Piteå, Anna Magnusson. Anna sopade in 72 fina världscuppoäng den här veckan. Det hade blivit många fler om det inte hade strulat med det borttappade skottet i sprinttävlingen. Många fler!

Fyra av fem svenska tjejer tog världscuppoäng. Förutom Anna och Hanna (34) även Emma Nilsson (20) och Mona Brorsson (18). Bara Linn Persson blev utan men å andra sidan gjorde hon en utmärkt insats i singel mix stafetten (fyra tillsammans med Torstein Stenersen).

I herrarnas sammanställning ligger Fredrik Lindström åtta med sina 89 poäng, helt oblyge debutanten Sebastian Samuelsson (bara 19 år) var 19:e och 20:e man i helgens tävlingar och belönades med 43 poäng och även Jesper Nelin fick ihop några pinnar (9).

Vi sätter nu punkt för ytterligare en succéfylld världscupsvecka i Östersund. Apparaten kring det här evenemanget är numera så vältrimmad att det är ytterst svårt att hitta några sprickor i fasaden. Ja, det skulle vara publiktillströmningen, då. Inte minst vardagstävlingarna har svårt att locka de stora skarorna.
Det sägs ju att Östersund riskerar att förlora den här veckan på grund av det låga publikintresset.
Fan tro’t!

Jag tycker att cirka 15.000 åskådare inte är så illa pinkat i konkurrens med fantastiska tv-sändningar, julmarknad på Jamtli, julhandel i Lillänge (där var det knökfullt hela helgen) och dessutom brist på svenska profiler och minimalt med framgångar de senaste fem åren. Det sistnämnda tror jag faktiskt, med erfarenhet av idrott på toppnivå i 50 år, är helt avgörande.
Ibland är det så enkelt. Faktiskt!

Text: Agne Svärd Foto: Skidskytte.se

Fotnot: Världcupen fortsätter nu på fredag med sprinttävlingar i Pokljuka.